5 to go investește peste un milion de euro pentru a deschide 50 de cafenele în Republica Moldova, dar reclamă birocrația. Radu Savopol: „Ar trebui să fie țara în care facem cel mai ușor business ca români, dar nu este așa”

5 to go_always better

Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele „5 to go”, dorește să dezvolte, în parteneriat cu două mici rețele de plăcintării, un lanț de 50 cafenele în Republica Moldova, în următorii 2-3 ani, scrie publicația moldovenească Mold-Street. Investiția este estimată să se ridice la peste un milion de euro.

Antreprenorul susține că dorea înceapă procesul de extindere în Republica Moldova la începutul acestui an, dar a ajuns să îl amâne până în luna octombrie, din cauza barierelor birocratice ce privesc importul anumitor produse, inclusiv cele private label (marcă proprie).

„Republica Moldova ar fi trebuit să fie țara în care este cel mai ușor să facem business – noi ca români sau voi ca moldoveni în România – și nu înțeleg de ce nu este așa”, a spus Radu Savopol, pentru Mold-Street.

Bariere cu care nu s-a confruntat nici măcar când a dorit migrarea afacerii în străinătate, respectiv în Franța, unde dorește deschiderea la alte 75 de unități. Acesta se aștepta ca procedeul de extindere a rețelei de cafenele să nu fie unul atât de anevoios. Nu a luat în calcul operațiunile vamale cu care se pot confrunta șoferii ce conduc mașinile pline cu marfă.

„La Chișinău poți să mergi cu buletinul, dar iată, să trimiți niște cafea sau anumite utilaje, trebuie să lași o garanție de 30 la sută”, a declarat Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele „5 to go”.

Deși este nemulțumit de procedura de la vamă, acesta alege să rămână optimist referitor la extinderea în Republica Moldova, în special pentru că aici consumul de cafea este în creștere.

Reţeaua de cafenele „5 to go”, fondată în anul 2015, are în prezent 520 de unităţi, din care 100 de localuri noi au fost inaugurate doar în anul 2023. În acest mod, rețeaua a intrat în top 10 cele mai mari lanțuri de cafenele la nivel european. Cifra de afaceri înregistrată la finalul anului 2023 este de 40 de milioane de euro. În anul 2024 se dorește un total de 650 de cafenele și o cifră de afaceri de circa 50 de milioane de euro, ceea ce ar însemna o creștere de 25% față de anul trecut. Sacha Dragic, fondatorul Superbet, deține 35% din companie, prin fondul Mozaik Investments.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: