30 de bănci din Europa se iau la trântă cu giganții americani PayPal, Mastercard și Visa pentru a crea un serviciu paneuropean de plăți

card visa Sursa foto: Pixabay

Peste 30 dintre cele mai mari bănci și procesatori de carduri de credit din Europa vor să creeze un gigant de plăți capabil să distrugă un „oligopol” dominat de SUA, prin companii precum PayPal, Mastercard, Visa și Apple, scrie Financial Times.

Instituțiile financiare europene plănuiesc așadar un serviciu de plăți paneuropean care poate fi utilizat atât pentru plata online, cât și în magazine, pentru a deconta facturi între consumatorii individuali și pentru a retrage numerar la bancomate. În acest sens, au pus o companie din Bruxelles formată în prezent din 40 de experți în plăți să elaboreze, până în septembrie, un plan în acest sens.

„Ideea este să construim un campion european de plăți care să poată concura cu PayPal, Mastercard, Visa, Google și Apple”, a declarat Joachim Schmalzl, președintele Inițiativei europene de plată (European Payment Initiative – EPI).

Printre băncile și instituțiile din spatele inițiativei se regăsesc Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit și Santander. Acestea procesează în prezent mai mult de jumătate din toate plățile din Europa.

Proiectul are sprijinul Comisiei Europene, precum și al autorităților de reglementare financiare din zona euro.

EPI a primit până acum peste 30 de milioane de euro de la susținători, a spus Schmalzl. El este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Asociației germane a băncilor de economii, cel mai mare grup bancar de retail din țară și susținător ferm al inițiativei.

Primele aplicații – un sistem de plăți electronice în timp real între consumatori – ar putea fi lansate la începutul anului 2022, în timp ce un instrument mai larg de plăți ar putea urma în a doua jumătate a anului viitor, a spus Schmalzl.

Burkhard Balz, membru al consiliului de administrație al Bundesbank, a transmis că banca centrală a Germaniei sprijină EPI, care „va consolida autonomia strategică a UE pe piața plăților, va spori concurența și, astfel, va îmbunătăți alegerea consumatorilor”.

Banca Centrală Europeană a salutat, de asemenea, inițiativa.

Plățile cu cardul în Europa sunt prelucrate în principal de companiile din SUA. Patru tranzacții din cinci din Europa sunt gestionate de Mastercard și Visa, potrivit EuroCommerce, un grup de lobby al comercianților cu amănuntul europeni.

Schmalzl a avertizat că o astfel de cotă dominantă de piață ar putea afecta consumatorii și comercianții – subliniind taxe relativ mari, precum și riscuri privind protecția datelor.

„Vrem să oferim o alternativă la acest oligopol și să oferim comercianților și consumatorilor din Europa o alegere reală”, a spus el.

Încercările paneuropene anterioare de a contesta supremația SUA în materie de plăți au eșuat lamentabil. „Proiectul Monnet”, care în 2011 a fost susținut de 24 de creditori europeni, a fost un eșec deoarece nu avea sprijin politic și nu a reușit să dezvolte un model de afaceri viabil.

Barierele de intrare pe această piață sunt mari, deoarece schemele de plăți sunt atractive pentru comercianți numai dacă mulți clienți le folosesc – și invers.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a spus că este necesară o schemă europeană de plăți „pentru ca UE să rămână independentă” și că cel mai mare creditor al Germaniei s-a alăturat inițiativei „pentru a sprijini acest efort comun al instituțiilor financiare europene”.

Mai multe țări au soluții de plată care au succes în cazuri specifice. De exemplu, „Girocard” din Germania și „Carte Bancaire” din Franța oferă acces ieftin la numerar și plăți în magazin, iar Olanda are sistemul de plăți pentru comerț electronic „iDEAL”.

„Soluțiile naționale nu pot fi extinse între granițele europene”, a spus Schmalzl. El a precizat că ideea din spatele EPI a fost armonizarea celor mai bune inițiative naționale și apoi lansarea lor în toată Europa.

„Nimeni [în Europa] nu poate concura singur cu giganții americani de plăți. Acest lucru va fi posibil dacă vom face echipă”, a declarat Schmalzl.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: