24.000 de locuințe, în construcție în București și împrejurimi. 14.000 au fost demarate în primele nouă luni din 2021

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Investitorii au demarat construcția a peste 14.000 de locuințe în București și împrejurimi în primele nouă luni din acest an, potrivit datelor SVN Romania. Un procent minoritar dintre acestea, în special pe segmentul mass market, pot fi livrate chiar până la finalul acestui an, în timp ce majoraritatea au termene de predare stabilite pentru 2022 – 2023.

„Peste 24.000 de unități rezidențiale se aflau în construcție în București și împrejurimi la începutul acestui an (n.r. în acest număr se regăsesc și proiectele demarate în T1 2021), dintre care estimăm că aproximativ 18.000 -20.000 ar putea fi livrate în acest an, în funcție de ritmul cu care dezvoltatorii vor finaliza proiecte în ultimele două luni ale anului”, spun oficialii SVN România.

În primele șase luni din 2021 au fost finalizate cu 2% mai multe locuințe în regiunea București – Ilfov comparativ cu perioada similară din 2020, când a fost stabilit un record semestrial de livrări, potrivit statisticilor INS. În total, în 2020 au fost finalizate 20.773 de apartamente și case în București și Ilfov, un record pentru ultimele decenii.

Potrivit SVN, nivelul ridicat al livrărilor înregistrat în 2021 se bazează pe cel mai bun raport de accesibilitate a achiziționării unei noi locuințe din istoria recentă – indexul SVN de profil este bazat pe raportul dintre salariul mediu pe economie, prețul pe metrul pătrat din București și cursul de schimb leu/euro – și pe un nivel de contractare foarte ridicat în 2020 – un an caracterizat ca fiind de criză dar care stă la baza unei creșteri semnificative de tranzacții în 2021.

Astfel, valoarea indexului a ajuns la sub 100 de salarii medii pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, față de aproape 103 salarii medii în martie 2020, când pandemia Covid-19 a izbucnit pe plan local, iar țara a fost în lockcdown pentru două luni. Comparativ, vârful a fost atins în 2008 când erau necesare nu mai puțin de 393 de salarii medii pentru cumpărarea aceluiași apartament situație motivată de prețurile mari, completate de salariile mici.

Și în ciuda problemelor precum blocarea acordării de PUZ-uri,din caua ilegalităților constatate de municipalitatea bucureșteană, rezultatele înregistrate în 2021 pe piața rezidențială au determinat investitorii să înceapă construcția unui nou volum semnificativ de noi locuințe, care se vor livra pe parcursul următorilor doi ani.

”Rezultatele record înregistrate în 2021 au fost posibile într-un context în care accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe a ajuns în acest an la cel mai bun nivel din istoria recentă – și asta în ciuda majorărilor de prețuri cauzate de creșterea semnificativă a costurilor materialelor de construcție. Creșterile salariale au compensat parțial aceste majorări însă tendințele inflaționiste, intensificarea competiției și eventualele evoluții negative ale pandemiei Covid-19 ar putea să își pună amprenta asupra pieței rezidențiale”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Cea mai mare parte a acestora, aproximativ 56%, poate fi încadrată pe segmentul mass market (amplasament în marile cartiere ale orașului sau în zone mărginașe, suprafețe similare cu cele ale locuințelor vechi, prețuri sub 1.300 euro / mp), în timp ce aproximativ 42% pot fi încadrate pe segmentul middle market – amplasament foarte bun, uneori în apropierea marilor centre de afaceri, suprafețe peste medie, finisaje de calitate, prețuri care pleacă de la 1.400 de euro pe metrul pătrat util.

SVN Romania este unul dintre cei mai mari consultanți imobiliari activiti în România și liderul segmentului rezidențial, cu peste 20 de proiecte rezidențiale în portofoliu în București și în țară, printre care Cosmopolis, Art City, Belvedere Residences, Arbo Residence Mogoșoaia, Avrig Park sau Liziera de Lac.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: