20 de autobuze electrice la Galați prin PNRR. Licitația pleacă de la un preț de 510.000 euro pe unitate

autobuze electrice Timisoara Sursa foto: Facebook/Dominic Fritz

Municipiul Galați a scos la licitație în SICAP un contract pentru achiziția a 20 de autobuze electrice și a stațiilor de încărcare aferente, pentru care alocă 54 de milioane lei, bani din PNRR, Componenta 10 – Fondul Local. Galațiul argumentează că această achiziția face parte din necesitatea de a înnoi parcul rulant propriu și din obiectivul mai mare, european și român, de creare a transportului public cu emisii 0 și „facilitarea tranziției de paradigmă în direcția mobilității urbane durabile”.

Durata contractului este de 16 luni, la care se adaugă perioada de garantie ofertată de la semnarea acestuia de ambele părți. Furnizorul se obligă să livreze autobuzele electrice într-o perioadă de până la un an de la semnarea contractului, dar stațiile de încărcare trebuie livrate și montate anterior. Odată ce a început livrarea, furnizorul se oblige să livreze minim 4 autobuze pe lună.

Garanția funcționării autobuzelor electrice trebuie să fie de minim 300.000 kilometri sau minim 4 ani.

Ofertele se desfac în  24 iulie, departajarea lor se face în funcție de preț, de consumul de energie, de instalația de climatizare oferită și de autonomia de deplasare cu bacteria încălcată 100%.

Municipiul Galați, în calitate de Beneficiar, a semnat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Coordonator de Investitii pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, contractul de finanțare nr. 137691/6473 din 12.01.2023 pentru implementarea proiectului nr. C10-I1.1-34 în cadrul Programului National de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10 – Fondul local, Obiectul de investiții I.1.1. – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).

Majoritatea mareilor orașe din țară sunt în proces de înlocuire a parcului auto destinat transportului public cu vehicule nepoluante, cu finanțare din bugetele locale, de la bugetul general sau din fonduri atrase, atât europene cât și credite bancare. Deja s-au făcut achiziții de sute de autobuze electrice însă mult mai multe urmează.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: