China îşi întăreşte legăturile economice cu Arabia Saudită: Contracte de miliarde de euro au fost semnate între cele două ţari, în timpul vizitei la Riad a preşedintelui chinez, Xi Jinping

arabia saudita Foto: Pexels

O serie de contracte de aproape 28 de miliarde de euro în domeniile energiei sau petrochimiei au fost semnate săptămâna trecută între China şi Arabia Saudită, în timpul vizitei lui Xi Jinping la Riad, transmite France24, citat de Rador. Preşedintele chinez a dat asigurări că doreşte să consolideze “un parteneriat strategic global” cu regatul petrolier.

Această vizită de trei zile cu mize mari geopolitice a fost criticată de Statele Unite, partener tradiţional al regatului saudit, care a început în ultimii ani să-şi lărgească relaţiile economice şi politice.

Seria de acorduri, în număr de circa 20, cu o valoare de peste 110 miliarde de riali saudiţi (27,8 miliarde de euro), a început să fie semnată în cursul zilei, potrivit media saudite de stat.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Ajuns miercuri la Riad, preşedintele chinez a stat de vorbă cu prinţul moştenitor şi conducător de facto al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salman, la palatul regal din Riad. El s-a întâlnit şi cu regele Salman, în vârstă de 86 de ani şi bolnav.

“Sunt foarte fericit să vizitez din nou Arabia Saudită după şase ani”, a spus Xi Jinping, aflat la conducerea celei de-a doua economii mondiale, în declaraţiile preluate de canalul televiziunii publice chineze CCTV.

Potrivit lui, China consideră regatul saudit o forţă importantă într-o lume multipolară” şi “dă o mare importanţă dezvoltării unui parteneriat strategic global” cu această ţară.

Xi Jinping şi prinţul moştenitor au asistat la semnarea unor acorduri energetice privind hidrogenul, ca şi a unui altuia care urmăreşte să coordoneze programul saudit de diversificare economică cu iniţiativa chineză a “noilor drumuri ale mătăsii”, potrivit agenţiei saudite oficiale SPA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acordurile semnate acoperă şi un proiect petrochimic, dezvoltarea de locuinţe şi predarea limbii chineze, a adăugat SPA.

China este primul importator de ţiţei din Arabia Saudită şi regatul saudit este primul exportator de aur negru.

Dar prinţul Mohammed vede China şi ca un partener potenţial în cadrul ambiţiosului său program de reforme urmărind să reducă dependenţa regatului de petrol.

Companiile chineze ar putea să obţină şi atribuirea contractelor în marile proiecte aflate în desfăşurare, mai ales în domeniul tehnologiilor de supraveghere, foarte dezvoltat în China.

Miercuri, companiile saudite şi chineze au semnat 34 de acorduri de investiţii în domeniul hidrogenului verde, tehnologiilor informaţiei, al cloud computing, transportului şi construcţiilor. Valoarea lor nu a fost dezvăluită.

Schimburile comerciale bilaterale au totalizat 304 miliarde de riali saudiţi (76,9 miliarde de euro) în 2021, şi 103 de miliarde de riali (26 de miliarde de euro) în trimestrul al 3-lea din 2022, potrivit SPA.

Vizita preşedintelui chinez a făcut să reacţioneze Statele Unite, partener militar şi strategic al ţărilor arabe din Golf.

Miercuri, Washingtonul a avertizat contra “influenţei pe care China vrea să o câştige în toată lumea”, estimând că ea nu e de natură să apere “ordinea internaţională”.

Relaţiile istorice dintre Statele Unite şi Arabia Saudită s-au tensionat în ultimii ani, în special pe chestiunea încălcării drepturilor omului în regatul ultraconservator.

Refuzul Arabiei Saudite de a creşte producţia de petrol pentru a limita creşterea preţurilor, în contextul invaziei ruse în Ucraina în februarie, a provocat de asemenea furia administraţiei americane.