USR a lansat în dezbatere publică măsura Prima Casă Verde, care presupune credite garantate de stat și cu dobândă subvenționată pentru eficientizare și independență energetică. Calculele publicate arată că schema de finanțare ar avea 500.000 de mii de potențiali beneficiari.
Inițiativa aparține deputatelor Pollyanna Hangan (Hunedoara) și Denisa Neagu (București) și aceasta prevede acordarea către cetățenii care locuiesc la casă un credit garantat de stat și cu dobândă subvenționată, în limita a 10.000 de euro, pentru investiții ce au ca scop creșterea eficienței energetice a locuinței și montarea unor instalații de producere a energiei pentru consumul propriu.
Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maxim 10 ani și ar fi accesibil inclusiv familiilor în care doi adulți câștigă salariul minim pe economie, potrivit calculelor USR. Costul creditului va fi recuperat prin prețul mai mic al facturilor.
¨Estimăm că din cei 500.000 de mii de potențiali beneficiari ai schemei de finanțare propuse prin acest proiect legislativ, aproape jumătate vor accesa fondurile pentru a deveni prosumatori. Asta înseamnă o creștere a actualului număr de prosumatori din România la aproape 300.000. Atingerea independenței energetice a României presupune nu numai creșterea capacităților mari de producție, dar și a celor independente, la nivelul locuințelor individuale. Măsura „Prima Casă Verde”, prin modalitatea de creditare propusă, poate duce la creșterea numărului de prosumatori din țara noastră˝, a declarat, în deschiderea dezbaterii, Pollyanna Hangan, deputată USR de Hunedoara.
˝Proiectul „Prima Casă Verde” îi ajută pe români să beneficieze de noile tehnologii în materie de energie cu ajutorul unei surse de finanțare în rate și cu dobândă subvenționată. Subvenționarea dobânzilor ar însemna aproape 1,45 miliarde de lei, adică puțin peste 29 milioane de euro. Iar bugetul de stat poate suporta o astfel de cheltuială. Suma necesară subvenționării dobânzii este infimă în comparație cu banii cheltuiți de guvern pentru susținerea schemei de plafonare a facturilor la gaze și energie. Aproape 30 miliarde de euro era dator actualul guvern la furnizorii de gaze și energie electrică la final de august 2022. Iată cum, prin programul „Prima Casă Verde” avem beneficii mari pentru cetățeni, la costuri reduse pentru stat˝, a declarat Denisa Neagu, deputată USR de București.
La dezbaterea „Creșterea eficienței și independenței energetice prin Prima Casă Verde” au participat reprezentanți ai Guvernului, ai mediului de afaceri și bancar, precum și ai societății civile. Aceștia au apreciat că acest instrument de finanțare este binevenit și și-au declarat disponibilitatea de a contribui la îmbunătățirea lui astfel încât cetățenii să-și poată diminua substanțial facturile la energie.
La eveniment a participat și Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, care a subliniat că România se află în fața unei alegeri majore de politică energetică între un sistem de gândire bazat pe libertate și flexibilitate și un sistem de gândire bazat pe etatism și socialism.
¨Noi am susținut soluția de a lăsa mai mulți bani la oameni din taxele pe energie în această criză, adică altceva decât colectarea de bani de la toți cetățenii și distribuirea lor în mod aberant, cum se întâmplă azi¨, a declarat Cristian Ghinea care a explicat ulterior, în fața presei, de ce Guvernul nu acceptă soluțiile USR în criza energetică, care sprijină cetățenii să producă energie pentru autoconsum. ¨Românii vor mânca din cota de piață a companiilor de stat care produc energie˝, a spus Ghinea.
Proiectul de lege prevede că, de acest credit, vor beneficia persoanele fizice care locuiesc la casă; fac dovada că dețin în proprietate exclusivă sau co-proprietate locuința ce se dorește a fi eficientizată energetic; fac dovada unui raport energetic care demonstrează posibilitatea tehnică și funcțională a creșterii gradului de eficiență energetică a locuinței; prezintă un proiect tehnic în vederea posibilității amplăsării unor sisteme de producere a energiei (putere minimă instalată de 3kW).
Statul român va asigura garanția și va subvenționa dobânda pentru creditele acordate prin programul „Prima casă verde”, în baza unei scheme de finanțare risk sharing în care banca va avea garantată o parte de 90% din credit. Pentru asigurarea sustenabilității programului, ratele de dobândă aplicabile vor fi fixe și vor fi stabilite nivele maxime la care pot ajunge băncile în acordarea acestor credite.