“Unicornii” se retrag în an de turbulențe economice. Numărul de startup-uri care ating pragul de 1 miliard de dolari, în continuă scădere/ Perspective din Europa

startup Foto: Andrii Yalanskyi/ Dreamstime.com

Inflația, creșterea ratelor dobânzilor și crizele geopolitice au pus presiune și asupra unora dintre cele mai bine evaluate companii din lume, arată o analiză a CB Insigts, care monitorizează piața unicornilor la nivel mondial. Numărul de nașteri de noi unicorni a scăzut timp de 3 trimestre consecutive, doar 24 de startup-uri atingând pragul de peste 1 miliard de dolari în al treilea trimestru din 2022.

În urma declinului pieței, noii unicorni au devenit din ce în ce mai rari. Harta de piață CB Insights vizualizează cele 1.191 de companii private cu o valoare de peste 1 miliard de dolari din domeniul inteligenței artificiale, al comerțului electronic, al tehnologiei financiare și alte domenii.

Numărul de unicorni globali (companii private evaluate la peste 1 miliard de dolari) a crescut vertiginos în 2021, pe fondul unui mediu de finanțare înfloritor.

Elanul a continuat și în 2022 – lista ajungând pentru prima dată la 1.000 de unicorni în februarie – până când tendințele macro precum inflația, creșterea ratelor dobânzilor și crizele geopolitice au șocat piețele publice, punând presiune în jos asupra unora dintre cele mai bine evaluate companii din lume.
Numărul de nașteri de noi unicorni a scăzut timp de 3 trimestre consecutive, doar 24 de startup-uri atingând pragul de peste 1 miliard de dolari în T3’22 – cea mai mică cifră trimestrială de la începutul anului 2020.

Sursa: CB Insigtht

Laolaltă, unicornii din lume valorează 3,85T dolari.

Cea mai valoroasă companie privată din lume este ByteDance, cu sediul în China, care face parte din categoria inteligenței artificiale. Compania, care operează platforme de conținut precum TikTok și Toutiao, a ajuns la o evaluare de 140 de miliarde de dolari în urma unei investiții din partea Tiger Global Management în martie 2020.

În completarea top 5 cele mai valoroase companii private se află producătorul aerospațial SpaceX (evaluat la 127 de miliarde de dolari), compania de fast fashion Shein (100 de miliarde de dolari), procesatorul de plăți Stripe (95 de miliarde de dolari) și instrumentul colaborativ de design online Canva și platforma de plăți Checkout.com (la egalitate pe locul cinci, cu 40 de miliarde de dolari).

Tendințe ale companiilor unicorni în funcție de categorie

Fintech este categoria cea mai bine reprezentată pe harta CBI, reprezentând aproximativ 1 din 5 companii unicorn (21,0%). Aceasta este urmată de software și servicii de internet (19,1%), comerț electronic și direct la consumator (9,1%) și sănătate (8,1%).

Cel mai valoros unicorn fintech este Stripe, cu o evaluare de 95 de miliarde de dolari în martie 2021.

În domeniul software și servicii de internet, cel mai valoros unicorn este Canva (40 de miliarde de dolari, septembrie 2021). Canva este, de asemenea, cel mai valoros startup din Australia, cu o mare diferență.

În e-commerce & direct-to-consumer, primul loc este ocupat de Shein, cu sediul în China (100 de miliarde de dolari, aprilie 2022). Platforma de comerț electronic – a cărei evaluare a crescut de peste 6 ori din august 2020 până în aprilie 2022 – a ajuns rapid în fruntea pieței de fast fashion.

După ce a ajuns la evaluarea de 140 de miliarde de dolari în martie 2020, ByteDance a fost singura companie privată considerată a fi un “hectocorn” cu o valoare de peste 100 de miliarde de dolari – până în octombrie 2021, când compania de rachete SpaceX, deținută de Elon Musk, a eclipsat această marcă. De atunci, Shein s-a alăturat și ea rândurilor hectocorns.

52 de companii private (4,4% din totalul unicornilor) se încadrează în următoarea categorie – “decacornii”, cu o valoare cuprinsă între 10 și 100 de miliarde de dolari. Între timp, aproape un sfert (23,5%) dintre companiile incluse în clubul unicornilor la nivel global sunt evaluate la exact 1 miliard de dolari.

Harta unicornilor

De la ultima analiză din iulie 2022, SUA și-a păstrat ponderea de lider în materie de unicorni, reprezentând puțin peste jumătate din totalul unicornilor (54,1%). China, aflată pe locul al doilea (14,4%), a pierdut jumătate de punct procentual în același interval de timp.

India revendică locul al treilea, cu 5,9%, în timp ce în Regatul Unit se află 3,9% dintre unicorni.

Creșterea clubului unicornilor

767 de companii de pe harta de piață – aproape 2 din 3 – s-au alăturat clubului unicornilor de la începutul anului 2021.

De la ultima analiză din iulie 2022, clubul unicornilor a crescut în dimensiune cu 1,8%, de la 1.170 la 1.191 de unicorni. Această rată de creștere este în scădere semnificativă față de creșterea de 9,8% înregistrată între martie 2022 și iulie 2022. 

Potențial în Europa

Companiile europene de tehnologie au intrat incontestabil pe scena mondială pentru a concura cu tehnologia produsă în Silicon Valley, arată un raport europeanunicornmap.com. În timp ce Statele Unite găzduiesc încă de 4 ori mai multe companii de tehnologie cu o valoare de peste 1 miliard de dolari (așa-numitele “unicorni”), Europa recuperează decalajele și produce unicorni mai repede decât a făcut-o vreodată SUA.

Cu 84 de noi unicorni creați în 2021, Europa a ajns la 130 de unicorni, care au creat peste 135.000 de locuri de muncă și au o evaluare combinată de peste 370 de miliarde de euro.

În acest raport, România apare doar la categoria companiilor cu potențial de unicorn (soonicorn), în vreme ce patru țări din regiune au câte o companie unicorn.

Țara noastră e pe harta potențialului de lansare de unicorni prin Druit, dtartup-ul românesc specializat în dezvoltarea de asistenți virtuali inteligenți dedicați proceselor complexe din organizații. DRUID a fost compania de tehnologie cu cea mai mare creștere organică din Europa Centrală în ultimii trei ani, potrivit clasamentului Deloitte Technology Fast 50 publicat în 2021.

europeanunicornmap.com

 

Sursa: europeanunicornmap.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: