Ghinea: Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat / Cîțu, acum o zi: Sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară

cristian ghinea florin citu Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema PNRR, că România are o ”foarte mare problemă de colectare a veniturilor la bugetul de stat”, după ce premierul Florin Cîțu declarase în urmă cu o zi că în aprilie sunt încasări record la bugetul de stat și că ”avem cea mai bună strategie” care a crescut conformarea voluntară.

Ce a declarat Cristian Ghinea despre problema încasărilor

  • “Pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie nu ni s-a cerut implicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani.”

Ce a declarat Florin Cîțu cu doar o zi în urmă despre problema colectării

  • „Avem cea mai bună strategie până acum pentru că conformarea voluntară a crescut pentru prima oară în aceşti doi ani de zile. Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani. Din contră. Am avut şi unele facilităţi. Nu am introdus taxe noi şi totuşi, atunci când ai predictibilitate, pentru că aceasta era cheia – le-am promis românilor, antreprenorilor că nu modificăm taxele. Ne-am ţinut de cuvânt anul trecut, anul acesta şi cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci avem conformare voluntară, asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară”

Economedia a scris, zilele trecute, că România strânge cele mai mici venituri din impozite directe și indirecte și contribuții sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE, după Irlanda, care are o situație excepțională. Țara noastră taxează mai mult munca și consumul, și mai puțin capitalul. Specialiștii sunt de părere că această situație vine, pe de o parte, din o serie de niveluri mici de taxare comparativ cu mediile europene, dar pe de altă parte și dintr-o capacitate slabă de colectare și din numeroasele regimuri preferențiale de taxare.

Alte declarații relevante făcute de Cristian Ghinea despre PNRR: Avem un deficit de reforme

Comisia Europeană a constatat un deficit de reforme în feedbak-ul dat, a afirmat vineri Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, în urma întâlnirii la Bruxelles cu oficiali ai CE despre PNRR, precizând că era nevoie de “o clarificare a detaliilor de implementare.”

“Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeană în feedbak-ul dat. Nu că nu existau deloc, ci că era nevoie de un nivel de ambiţie mai ridicat şi mai ales de o clarificare a detaliilor de implementare. Adică nu merge să spui: ‘Facem o nouă lege a pensiilor’, trebuie să spui exact ce vei pune, care sunt elementele importante-cheie din viitoarea lege a pensiilor. Am clarificat săptămâna asta: am trimis la Comisie înainte de vizita făcută acolo împreună cu premierul Cîţu, un ‘concept paper’ care l-am coautorat cu premierul şi cu vicepremierul Dan Barna, care practic a scos în top pagini de detalii pe fiecare reformă majoră pe care România a inclus-o deja sau urmează să o includă în PNRR în care pur şi simplu am explicat aceste elemente”, a menţionat Cristian Ghinea, la o dezbatere pe tema PNRR.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), România a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind nouă reforme majore care vor fi incluse în PNRR, în urma discuţiilor de la Bruxelles dintre cele două părţi.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au avut săptămâna aceasta întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. PM sa iesi in public sa declari ce declari e cam ca un Presedinte de CAP.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.