INTERVIU Dezvoltatorul austriac de proiecte fotovoltaice CCE vrea să investească 75 de milioane euro în primele 2 parcuri solare din Arad și Giurgiu. Toate cele 8 proiecte în plan pentru România vor fi gata până la finalul anului 2025

CCE Sursă foto: cc-energy.com

Dezvoltatorul austriac de proiecte fotovoltaice CCE, care a intrat recent pe piața din România, are în plan să investească aproximativ 75 milioane de euro în următorul an în construcția celor două parcuri solare în Arad și Giurgiu, a declarat Johannes Srajer, directorul general al CEE pentru România într-un interviu acordat Economedia.

Compania a anunțat intrarea pe piața din România la începutul lunii noiembrie cu primul parc solar în localitatea Horia, Arad, care va avea 40 MW și care va fi gata la sfârșitul anului 2024. Al doilea proiect care va fi construit în paralel cu cel de la Arad va fi în Giurgiu și va avea o capacitate de 60 MW.

„ Vom investi în anul următor pentru primele două proiecte aproximativ 75 de milioane de euro și, în general, planificăm să realizăm proiecte cu o capacitate de aproximativ 680 MW în următorii 3 ani. Obiectivul nostru în România este dezvoltarea cel puțin 8 proiecte. Obiectivul pentru anul viitor este de 2 proiecte, unul pe care tocmai l-am anunțat acum 2 săptămâni și al doilea în Giurgiu, de 60 MW. Vom începe construcția în primul trimestru al anului viitor, martie-aprilie, și va fi gata în primul trimestru din 2024. Ambele proiecte au un calendar similar. Vor începe în mare parte în același timp și se vor termina în același timp”, a declarat Johannes Srajer, directorul general al CEE pentru România, într-un interviu acordat Economedia.

Compania austriacă plănuiește să investească în următorul an pentru primele două proiecte aproximativ 75 de  milioane de euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Avem practic 2 zone în jurul Aradului și Timișoarei, unde vrem să dezvoltăm cel puțin 3 proiecte, iar restul sunt în jurul Bucureștiului. Planul nostru este de a avea acești 680 MW pentru toate cele 8 proiecte până cel târziu la finalul anului 2025”, mai precizează acesta. 

Compania va avea următoarele ținte:

  • Pentru 2023 să aibă în operare 40 MW, echivalentul pentru 12.500 de locuințe
  • Pentru 2024 240 MW, echivalentul pentru 75.000 de locuințe
  • Pentru 2025 700 MW, echivalentul pentru 215.000 de locuințe.

În ceea ce privește numărul de angajați, directorul general al CEE pentru România spune că este greu de estimat câte persoane vor angaja, însă doresc ca în următorul an să ajungă la 20 de angajați iar în următorii ani să crească la 50 de persoane.

În urmă cu doi ani am fost solicitați să ne uităm la țările europene unde putem începe . Am făcut niște evaluări la tot felul de aspecte, iar România s-a dovedit a fi la acel moment un loc bun pentru a investi în regenerabile. Dorim să devenim un producător independent de energie și un trader de energie în România.

Acesta spune că țara noastră a fost foarte progresistă, dar se fac multe schimbări în ceea ce privește reglementările și este puțin mai greu pentru investitor să evalueze nivelul de risc, având în vedere schimbările frecvente, însă există eforturi bune din partea tuturor actorilor din piață, inclusiv din partea guvernanților. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: