SURSE Scenariu de lucru pentru reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare va crește treptat cu câte 6 luni pe an timp de 10 ani / Pensia va scădea treptat la 65% din media salariilor brute pe 5 ani consecutivi

justitie, stat de drept, judecatori Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Muncii lucrează la un scenariu de reformare a pensiilor speciale bazat pe recomandările Băncii Mondiale, pe care Economedia.ro le-a prezentat în exclusivitate încă din octombrie. Deocamdată nu există un acord politic în coaliția PSD-PNL-UDMR pentru o versiune finală a proiectului de reformă asumat prin PNRR, potrivit informațiilor G4Media.

Modificările față de actuala legislație se vor aplica cel șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.

Astfel, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

Reamintim că pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Aceste modificări nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind că Banca Mondială a recomandat ca acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina.

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

De remarcat că până acum coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale. Un proiect de lege apărut pe surse în presă și dezmințit de Ministerul Muncii și Ministerul Justiției a dus la apariția unui val de pensionări printre magistrați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Aceste modificări nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete)….” Si totusi, cu oamenii astia ce faceti !? sunt discrepante enorme intre ei, sunt subofiteri cu pensii mai mari decat ofiteri !!! Este normal cum gandeste Catu, pe el oricum nu il duce mintea prea mult, cum sa indexez eu pensia lui Ciuca in 2021 cu rata inflatiei, asa cum spune legea, din moment ce el are peste 18000 de lei pensie ! Si asa i 2021 pensiile militare nu au fost indexate ! A raspuns cineva pentru asta ? Insa sunt foarte multi, de fapt cei mai multi militari si politisti, cu pensii foarte mici…ce facem cu astia !?

    • Iti dau eu o solutie: hai a iesim din UE, hai sa terminam cu pacatele si faradelegile, hai sa devenim iubitori de tara si neam, hai sa ne incredem in Hristos si in legile Lui moralo-divine, hai sa ne iubim aproapele, hai sa facem voia Domnului. Si ai sa vezi cum Dumnezeu va face ordine in aceasta tara cum n a reusit nimeni. Si va inflori RO si o vom duce ca in Rai si nimeni si nimic din exterior nu ne va mai atinge. Hai sa fim OAMENI !!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.