Companiile petroliere anunță profituri record. Ultima pe listă este BP, care a câștigat peste 8 miliarde de dolari în trimestrul al treilea. Este un profit mai mult decât dublu față de perioada similară din 2021

British Petroleum BP Sursa foto: Dreamstime

Gigantul petrolier britanic BP se alătură rivalilor săi care au anunțat recent câștiguri impresionante, cu un profit de 8,2 miliarde de dolari. Drept urmare, BP își mărește dividendele după ce profiturile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, notează Reuters.

BP și-a mai mult decât dublat profitul din trimestrul al treilea față de cel de anul trecut, până la 8,15 miliarde de dolari, datorită tranzacțiilor solide cu gaze naturale, în timp ce și-a extins răscumpărările de acțiuni cu 2,5 miliarde de dolari, pe fondul apelurilor tot mai numeroase de a crește taxele pentru sectorul energetic.

Compania londoneză se alătură rivalilor, printre care Shell, Exxon Mobil și TotalEnergies, care au raportat, de asemenea, profituri uriașe săptămâna trecută, ceea ce a stârnit apeluri din partea politicienilor de a lovi sectorul cu noi taxe excepționale pentru a ajuta guvernele să facă față facturilor energetice în creștere.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut luni marilor companii petroliere care înregistrează profituri mari să înceteze “profiturile de război”, amenințând că le va lovi cu taxe mai mari dacă nu își măresc producția.

BP a declarat că se așteaptă să plătească în acest an aproximativ 2,5 miliarde de dolari în impozite pentru activitatea sa din Marea Nordului, inclusiv 800 de milioane de dolari sub formă de impozit excepțional.

Compania a plătit 5 miliarde de dolari în taxe în întreaga lume în acest trimestru, a declarat directorul financiar Murray Auchincloss pentru Reuters.

Auchincloss nu a dorit să comenteze declarțiile lui Biden, dar a declarat că BP crește numărul de platforme de foraj în Golful Mexic și în bazinele de șisturi pentru a crește producția.

Mutarea către surse regenerabile

Directorul executiv Bernard Looney conduce orientarea BP dinspre petrol și gaze către surse regenerabile și energie cu emisii reduse de carbon, într-un efort de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Compania își propune să își reducă producția de petrol și gaze cu 40% până în 2030.

Acțiunile BP au crescut cu peste 45% în acest an, susținute de prețurile mai mari la petrol și gaze, dar au rămas în urma creșterilor Shell și ale rivalilor americani Exxon Mobil și Chevron.

BP a obținut un profit de 3,3 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021 și un profit de 8,45 miliarde de dolari, cel mai ridicat din ultimii 14 ani, în al doilea trimestru din 2022.

Cel mai recent rezultat al său a fost ajutat de “un rezultat excepțional de marketing și tranzacționare a gazelor”, precum și de prețuri mai mari la gaze, care au compensat marjele mai slabe de rafinare și tranzacționarea “medie” a petrolului.

Câștigurile din divizia de gaze și energie scăzută au crescut de peste două ori față de al doilea trimestru.

Principalul exportator de gaz natural lichefiat din SUA, Freeport LNG, a informat BP că se așteaptă să reia livrările de încărcături în această lună, după o întrerupere de luni de zile, a declarat Auchincloss pentru Reuters.

BP deține cel mai mare contract de preluare de la Freeport, de 4,4 milioane de tone pe an până în 2040.

BP a declarat că se așteaptă ca prețurile globale la gaze să rămână volatile în trimestrul al patrulea, din cauza lipsei de aprovizionare în Europa, după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte către continent.

Marjele de rafinare se așteaptă, de asemenea, să rămână ridicate din cauza sancțiunilor impuse de Rusia asupra țițeiului și produselor rafinate, a precizat BP.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: