Epopeea licitației pentru tramvaiele din București s-a încheiat. Capitala cumpără 100 de bucăți de la Astra Arad, vor avea wi-fi și spațiu pentru biciclete

tramvai astra arad imperio Tramvai Astra Arad / Sursa Foto: Facebook/ Gheorghe Falca

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că a semnat contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, valoarea acestuia fiind de circa 200 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al primăriei. Tramvaiele vor avea wi-fi și spațiu dedicat pentru transportul bicicletelor.

“Este vorba despre un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni. Sunt bucuros pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public, segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă. Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare lună”, a spus Nicuşor Dan.

El a spus că sunt tramvaie mari, cu lungimea de 36 de metri, potrivite pentru Capitală.

“Un cuvânt despre fosta administraţie, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turceşti şi ştiţi că s-a pronunţat şi CNSC-ul, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Bucureşti, am fi avut aceste tramvaie începând cu vara anului 2020”, a adăugat Nicuşor Dan.

Reamintim că firma Astra a pierdut inițial licitația pentru furnizarea de tramvaie în București, în mandatul Gabrielei Firea, care a dat câștig de cauză companiei Durmazlar din Turcia. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat însă rezultatul licitației în urma contestației depuse de Astra Arad, care a reclamat trucarea concursului.

Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 de metri, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii.

De asemenea, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor.

Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale.

De asemenea, prin instalaţia IT care va echipa tramvaiele se vor oferi informații (audio-video) pentru călători, va exista o instalație de supraveghere video, precum și wi-fi.

Va exista și posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Fara sa stiu mare lucru semnalez ca acest lucru aduce plusvaloare in Ro.
    Cat de cat!
    Se produce aici!
    Se va utiliza aici!
    Valoare adăugată pentru Romania.
    Creste PIB -ul!

    Maine o sa aflăm cu programul de shoping guvernamental numit pompos PNRR.
    Care aduce pentru Ro plusvaloare Zero!
    Nimic la PIB.
    Doar datorii pentru Ro!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.