Lukoil își vinde rafinăria din Italia din cauza embargoului petrolier. Rafinăria din România va continua să funcționeze, cu petrol non-rusesc

петротел_слайдер.jpg lukoil

Compania rusă Lukoil intenționează să-și restructureze unitatea sa de tranzacționare Litasco și să vândă rafinăria ISAB din Italia, în încercarea de a reduce impactul sancțiunilor și al viitorului embargo al UE asupra țițeiului rusesc, transmite Bloomberg, potrivit Rador.

Potrivit agenției de presă, planul este ca Litasco să se împartă în două unități – una cu sediul la Geneva, care se va numi Litasco West, și cealaltă în Dubai.

Litasco West va continua să proceseze livrările de petrol non-rusești către Europa și să gestioneze rafinăriile din Bulgaria și România.

Compania elvețiană va continua să dețină o pondere minoritară în rafinăria condusă de Total Energies SE din Țările de Jos.

Sucursala din Dubai, denumită Litasco Middle East, va fi responsabilă de comerțul cu petrol rusesc și operațiunile din Asia.

Compania petrolieră rusă, care nu este supusă sancțiunilor UE, explorează posibilitatea de a-și vinde rafinăria ISAB de 300.000 de barili pe zi din Sicilia, au declarat surse Bloomberg. Fabrica funcționează cu livrări de petrol din Urali și riscă să se închidă după 5 decembrie, când intră în vigoare embargoul UE asupra petrolului rusesc.

Multe firme europene și bănci și-au redus deja expunerea vizavi de barilii din Rusia, de teamă să nu intre sub incidența sancțiunilor sau de a-și deteriora reputația. ISAB, una dintre cele mai mari rafinării din Europa, a trezit deja interesul unor potențiali cumpărători, cum ar fi fondul american Crossbridge Energy Partners și Onex Holding cu sediul în Dubai. Rafinăria furnizează aproximativ un sfert din produsele combustibile ale Italiei și are peste 3.000 de angajați.

Deocamdată, nu este clar dacă Lukoil își va schimba participația în sucursala sa comercială de la Geneva. Litasco și-a mutat deja cea mai mare parte a afacerilor sale comerciale în Dubai, unde numărul de angajați a crescut la aproximativ 40.

Dubai a devenit o destinație de top pentru cetățenii ruși și companiile care doresc să se mute în străinătate. Emiratele Arabe Unite, al căror centru principal de afaceri este Dubai, nu au urmat Europa și Statele Unite și nu au sancționat Rusia după invadarea Ucrainei. În afară de asta, Dubai este atractiv prin taxele mici pe care le practică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: