Comisia Europeană a selectat 75 de startup-uri inovatoare, după cel de al doilea termen-limită de evaluare a solicitărilor de finanțare prin intermediul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (CEI) din acest an, din luna iunie, printre care se regăsește și o companie din România, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
Este vorba despre startup-ul AMSIMCEL din Suceava, specializat în dezvoltarea unei soluţii software pentru accelerarea procesului de verificare fizică a circuitelor integrate, care va primi o finanțare mixtă de 4,8 milioane de euro. Aici este lista completă cu startup-urile care primesc finanțare de la Comisia Europeană.
Amsimcel este un start-up de tehnologie deeptech care dezvoltă platforma de ultimă generaţie pentru verificarea a cipurilor de ultimă generaţie, fondat în 2017 în România de Cătălin Ţugui (38 de ani), Co-Fondator, CEO & Physical Design Verification Engineer, Emanuel Dogaru (35 de ani), Co-Fondator & CTO şi Gabriel Donici (38 de ani), Co-Fondator & Advisor. Anca Marcu (35 de ani), CFO, expert financiar certificat ACCA, cu experienţă executivă anterioară în start-up-uri şi în domeniul bancar.
Compania anunță că în următorii trei ani, Amsimcel se va extinde printr-o finanţare CEI totală de 2,5 milioane euro sub formă de grant, la care se vor adăuga 1,1 milioane euro sub formă de capital propriu, cofinanţată de o rundă suplimentară de investiţii de 1,2 milioane euro susţinută de investitori existenţi şi noi. Finanţarea va fi utilizată pentru dezvoltarea companiei, finalizarea dezvoltării produsului, comercializarea şi îmbunătăţirea comercială şi extinderea pieţei.
Acestea au fost selectate ca urmare a unui proces extrem de competitiv, în cadrul căruia 232 de întreprinderi au fost intervievate de jurii formate din investitori și antreprenori experimentați. În total, acestea vor primi finanțare în valoare de aproape 400 milioane euro, într-o combinație de granturi și investiții de capital. Investițiile de capital se vor realiza prin intermediul Fondului CEI, care este acum pe deplin operațional. Întreprinderile selectate sunt larg răspândire geografic, provenind din 21 de țări. 20 % dintre ele au directori-generali femei.
„Recent, Comisia a făcut un pas important cu privire la restructurarea Fondului Consiliului European pentru Inovare, prin numirea unui administrator de fonduri extern. Instrumentul Accelerator al CEI și Fondul CEI sunt, în prezent, pe deplin operaționale și le pot oferi celor mai promițătoare start-up-uri de tehnologie profundă din Europa combinația unică de granturi, investiții și servicii de accelerare a dezvoltării afacerilor. Interesul ridicat față de Accelerator confirmă relevanța acestui instrument. De asemenea, mă bucur să constat o bună participare din rândul întreprinderilor cu directori generali de sex feminin, dar ar dori să văd și mai mult în viitor”, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
De la lansarea CEI în martie 2021, peste 7.000 de start-up-uriși IMM-uri și-au trimis ideile și peste 4.000 au depus cereri complete. Întreprinderile anunțate astăzi s-au numărat printre cele 1.006 care au fost invitate la interviu după al doilea termen din 2022, 15 iunie, și se alătură celor 238 pe care CEI le-a selectat pentru finanțare în 2021 și 2022.