România începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova. S-a semnat contractul de furnizare

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Hidroelectrica și Energocom au semnat astăzi un contract de furnizare de energie electrică de 100 MW pentru Republica Moldova, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, printr-o postare pe pagina sa oficială de Faccebook. Guvernul a modificat miercuri noua ordonanță din energie și a stabilit că producătorii de energie electrică din România sunt obligați să vândă energie la prețul de 450 lei/MWh către furnizorii și traderii din Republica Moldova.

Mai precis, guvernul a adoptat ieri OUG 138/2022, prin care s-a modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/ furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”.

Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova – Andrei Spînu, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW, a menționat Popescu. Ministrul a precizat că în această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Amintim, prețul de 450 lei/MWh este prețul maxim la care producătorii din România pot vinde energie în prezent fără a fi supraimpozitați. Totuși, acest preț este mult sub prețul la care se cumpără energia pe piața spot, pe termen scurt, piața pe care în prezent se fac majoritatea tranzacțiilor de energie.

Reamintim că, începând de marți, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Republica Moldova, pentru a stabiliza sistemul de electricitate al țării, motivând această măsură prin faptul că bombardamentele de luni cu rachete rusești au avut efect asupra instalațiilor sale energetice.

Una dintre cele mai afectate țări de această decizie este Republica Moldova, care importa 33 la sută din necesarul de electricitate din Ucraina.

Drept urmare, Transelectrica a decis să devanseze licitațiile de alocare de capacitate de export de energie către Republica Moldova, care inițial erau programate pentru sfârșitul săptămânii.