Caragele: Producția de mare adâncime în cel mai mare zăcământ de uscat al României ar putea să înceapă în 2024

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Producția de mare adâncime în Caragele Deep, operat de compania de stat Romgaz, ar putea să înceapă în 2024, a transmis Romgaz la solicitarea Economedia. Este cel mai mare zăcământ de uscat, cu rezerve estimate de 30 miliarde metri cubi, adică trei ani de consum al României.

Oficialii Romgaz au răspuns recent la o solicitare trimisă de Economedia în urmă cu mai bine de două luni privind zăcământul de la Caragele, producția estimată și cantitatea de gaze din acest zăcământ.

Economedia: Există o estimare clară când va începe exploatarea zăcământului de gaze de la Caragele, Buzău?

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Romgaz: Zăcământul comercial Caragele, jud. Buzău, se află deja în exploatare din anul 2009, proces cu caracter continuu de dezvoltare pe măsura identificării de noi acumulări de hidrocarburi.

Acumulările de hidrocarburi din zăcământul Caragele sunt situate la diferite trepte de adâncime:

  • Cele situate la adâncimi cuprinse între 1500-3600m, care au fost introduse în exploatare treptat în timp, începând cu anul 2009 – momentul la care a început exploatarea comercială a zăcământului Caragele,
  • Cele situate cu adâncimi cuprinse între 3300-5075m, acumulări de adâncime mare (”Caragele Deep”), descoperite în anii 2015-2016 prin intermediul a 2 sonde de explorare. Exploatarea comercială a acumulărilor de hidrocarburi din Caragele Deep a început în anul 2019.

În zona de mare adâncime (Caragele Deep), lucrările de explorare–evaluare sunt încă în desfăşurare şi reprezintă o zonă cheie de investiții pentru Romgaz în scopul identificării de noi resurse de hidrocarburi și de dezvoltare.

Romgaz realizează toate formalitățile necesare și utile pentru lansarea procedurilor de achiziție lucrări în vederea săpării a minim 6 sonde de explorare în Caragele Deep până la sfârșitul anului 2024.

Lucrările de explorare se realizează conform angajamentelor negociate şi aprobate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ca și „Programe Minimale de Lucrări”, cu scopul evaluării potențialului prospectiv al Caragele Deep.

Până în prezent în cadrul proiectului Caragele s-au săpat un numar de 46 de sonde cu caracter de explorare din care 28 au înregistrat producţii de hidrocarburi.

Producția realizată în anul 2021 din zăcământul Caragele a reprezentat 7,5% din producția totală de gaze naturale şi 84% din producţia totală de condensat înregistrată de Romgaz, fiind al doilea zăcământ, ca pondere a producţiei, dintre zăcămintele aflate în portofoliul Romgaz.

Față de anul 2020, în anul 2021 producția de gaze naturale pe Caragele a fost mai mare cu 27%.

Activitatea de explorare –dezvoltare – exploatare în perimetrul RG06 Muntenia NE, în care se află şi zăcământul comercial Caragele, se desfășoară în baza acordului de concesiune de Explorare-Dezvoltare –Exploatare (E.D.E) aprobat prin HG nr.23/2000.

Lucrările de exploatare și explorare se derulează conform programelor aprobate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Economedia: Când estimaţi că vor intra primele gaze în sistem?

Romgaz: Zăcământul Caragele se află deja în exploatare comercială, gazele sunt livrate în Sistemul Naţional de Transport.

Economedia: Ce producţie zilnică estimaţi pentru început şi apoi pe parcurs, în perioada de maxim şi de final?

Romgaz: Estimarea resurselor și rezervelor, respectiv evaluarea comportării în exploatare a zăcămintelor comerciale de hidrocarburi se realizează în conformitate cu instrucțiunile tehnice emise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Precizăm că în conformitate cu legislația aplicabilă, aceste informații sunt clasificate „secret de serviciu” și nu pot fi comunicate.  

Economedia: Aveţi noi estimări privind cantitatea de gaze din acest zăcământ?

Romgaz: Romgaz a efectuat estimarea resurselor și rezervelor de gaze și evaluarea comportării în exploatare a zăcământului comercial Caragele până la finalul exploatării, în conformitate cu instrucțiunile tehnice aplicabile.

Rezervele se revizuiesc pe măsura obţinerii de noi date geologice şi/sau de exploatare sau a modificării condiţiilor tehnice şi/sau economice.

Evaluarea, respectiv clasificarea rezervelor se realizează în funcție de gradul de cunoaștere, gradul de cunoaștere  reprezentând o măsură a certitudinii, care poate fi atribuită cantităţii şi calităţii rezervelor evaluate.

Pentru activitatea de explorare, activitate care urmărește identificarea de noi acumulări de hidrocarburi față de cele identificate/cunoscute, Romgaz  realizează în continuare, în mod susținut și responsabil,  investiții în zona de mare adâncime (Caragele Deep).

Investițiile constă în lucrări de explorare de suprafață (achiziție de date seismice 3D)  și în lucrări de explorare și evaluare prin foraj, în conformitate cu programul de lucrări aprobat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale și cu programul de investiții Romgaz.

Resursele geologice de hidrocarburi sunt reevaluate și actualizate periodic prin integrarea datelor obținute în urma lucrărilor de explorare și exploatare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.