Planul premierului britanic Liz Truss de reducere a prețurilor la energie va aduce beneficii celor bogați

Liz Truss Liz Truss

În Marea Britanie prim-ministrul a anunțat înghețarea prețurilor la energie în fața creșterii costurilor, de care vor beneficia în special gospodăriile bogate, scrie Le Point, potrivit Rador.

Planul de sprijin al noului guvern britanic pentru creșterea energiei ar trebui să ofere mai multă asistență financiară celor mai bogate gospodării, estimează centrul de reflecție Resolution Foundation într-un studiu publicat marți. Primul pas al conservatoarei Liz Truss în calitate de prim-ministru “a fost să pună în aplicare un plan uriaș de ajutor pentru a reduce amploarea catastrofei” crizei costului vieții prin înghețarea pe doi ani a tarifului maxim per gospodărie medie la 2.500 de lire sterline (2.800 de euro), reamintește think tank-ul specializat în lupta împotriva sărăciei.

Știind că cele mai bogate gospodării consumă cea mai mare cantitate de energie, ele sunt cele care vor beneficia cel mai mult de acest plafon, estimează Resolution Foundation, suferind mult mai puțin de pe urma creșterii facturilor.

La acestea se adaugă și alte ajutoare “universale sau aproape universale” precum cele 400 de lire sterline acordate fiecărei gospodării sau reducerea de 150 de lire sterline la taxele locale decisă de guvernul anterior, tot conservator, și care nu vizează în primul rând familiile aflate în dificultate. Decizia lui Liz Truss de a elimina o creștere a contribuțiilor la asigurările sociale Resolution Foundation.

“Costurile în creștere ale energiei în întreaga lume fac mai săracă Marea Britanie ca țară”, arată studiul. Regatul Unit este foarte dependent de prețurile gazelor, care au crescut de șapte ori pe parcursul unui an, în special din cauza tensiunilor de aprovizionare de la începutul războiului din Ucraina. Think tank-ul este îngrijorat și de finanțarea prin datorie a pachetului de ajutoare anunțat de Liz Truss, deoarece înseamnă că acesta va fi rambursat în cele din urmă de contribuabili și, prin urmare, nu face decât să amâne impactul economic al crizei energetice asupra țării.

Valoarea totală a acestor intervenții guvernamentale în fața inflației galopante de peste 10% din Regatul Unit și a crizei energetice nu a fost încă cuantificată, lucru pe care Resolution Foundation îl consideră “dezamăgitor”. Potrivit calculelor sale, suma va fi foarte mare și ar putea “eclipsa cele 137 de miliarde de lire sterline ale planului de salvare a băncilor în timpul crizei financiare” din 2008-2009.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.