Preţurile producţiei industriale au urcat cu 4,5% în UE în martie, arată Eurostat. România a raportat un avans anual de 5,4%

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.

În februarie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană. Aproape toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri în martie, comparativ cu luna precedentă, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (7,9%), Spania (2,5%), Portugalia (2,3%), Olanda (2,1%), Lituania, Ungaria şi Polonia (toate cu 1,8%) şi România (1,6%). Singurul declin a fost în Estonia (minus 1,6%).

Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au urcat cu 4,3% în zona euro şi cu 4,5% în UE în martie, comparativ cu perioada similară din 2020. Cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în martie au fost raportate în Irlanda (21,2%), Danemarca (10,4%) şi Belgia (9,3%). Singurele scăderi au fost în Cipru (minus 3%) şi Slovacia (minus 0,6%). România a raportat un avans anual de 5,4% în martie, faţă de o creştere de 2,4% în februarie.

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: