Prețul petrolului a scăzut luni, perspectivele privind cererea globală de carburanți fiind domolitede restricțiile COVID-19 din China și de potențialul unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor în Statele Unite și Europa, scrie Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,28 dolari, sau 1,4%, la 91,56 dolari pe baril, după ce vineri s-au stabilit cu 4,1% mai sus. Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,34 dolari, la 85,45 dolari pe baril, sau 1,5%, după o creștere de 3,9% în ședința precedentă.
Prețurile au suferit puține modificări săptămâna trecută, deoarece câștigurile obținute în urma unei reduceri nominale a ofertei de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, au fost contrabalansate de blocajele în curs de desfășurare în China, principalul importator de țiței din lume.
Cererea de petrol a Chinei s-ar putea contracta pentru prima dată în două decenii în acest an, deoarece politica Beijingului de „zero-COVID” ține oamenii acasă în timpul sărbătorilor și reduce consumul de combustibil.
Cu toate acestea, prețurile globale ale petrolului ar putea să își revină spre sfârșitul anului – se așteaptă ca oferta să se restrângă și mai mult odată cu intrarea în vigoare a embargoului impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc, pe 5 decembrie.
G7 va pune în aplicare un plafon de preț pentru petrolul rusesc pentru a limita veniturile profitabile obținute de Rusia din exportul de petrol în urma invaziei sale în Ucraina în februarie și intenționează să ia măsuri pentru a se asigura că petrolul ar putea continua să circule către națiunile emergente.