Criza energetică în Europa se va agrava, avertizează gigantul energetic german Uniper

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Gigantul energetic german Uniper a avertizat marţi că ceea ce este mai rău urmează să vină, deoarece preocupările legate de aprovizionarea cu gaze ruseşti în Europa în toamnă şi iarnă continuă să crească preţurile, transmite CNBC, citat de News.ro.

”Am spus acest lucru de mai multe ori în acest an şi educ şi factorii de decizie politică. Uitaţi, ceea ce este mai rău urmează să vină. Ceea ce vedem pe piaţa angro este de 20 de ori preţul pe care l-am văzut acum doi ani — de 20 de ori. De aceea cred că trebuie să avem o discuţie cu adevărat deschisă, în care toată lumea îşi asumă responsabilitatea cum să remediem asta”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, pentru CNBC, la Gastech 2022 din Milano.

Grupul rus Gazprom a oprit vineri, pe termen nelimitat, fluxurile de gaze către Europa printr-o conductă majoră, stârnind temeri că anumite părţi ale Europei ar putea fi forţate să raţionaleze energia pe timpul iernii.

Uniper, în calitate de cel mai mare importator de gaze german, a fost puternic afectată de livrările mult reduse prin conducte din Rusia, care au determinat creşterea preţurilor.

Guvernul german a fost de acord în iulie să salveze Uniper printr-un acord de salvare de 15 miliarde de euro, pentru a oferi companiei aflate în conflict o oarecare ajutor financiar.

Maubach a declarat marţi că mai trebuie rezolvate unele detalii pentru acest pachet de stabilizare.

Oprirea livrărilor de către Rusia prin Nord Stream 1 şi creşterea ulterioară a preţurilor gazelor europene ar putea exacerba situaţia pentru companie.

Acţiunile listate la Frankfurt ale Uniper au scăzut cu peste 88% până în prezent.

Anunţul Gazprom a venit la scurt timp după ce Grupul celor Şapte puteri economice mondiale a susţinut un plan de a propune un plafon al preţului petrolului rusesc.

Gazprom a spus că oprirea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 a fost determinată de o scurgere de petrol într-o turbină.

Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică, era programată să fie redeschisă sâmbătă, după trei zile de lucrări de întreţinere. De atunci, Kremlinul a acuzat parlamentarii europeni pentru oprirea furnizării de gaze prin Nord Stream 1, declarând că sancţiunile economice impuse de Occident după invadarea Ucrainei de către Rusia au împiedicat lucrările de reparaţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: