Se mai construiesc fabrici și depozite în România? Harta marilor proiecte industriale și logistice

deifco hala Foto: Deifco, Facebook

Producția industrială a scăzut în prima jumătate a anului, dar afacerile și prețurile de producție au crescut, pe fondul majorărilor din piața energiei. Cum stă România la proiecte noi, pe “felia” Industrial/ Logistic, care poate să aducă locuri de muncă și valoare adăugată? Peste 4000 de proiecte industriale și logistice sunt în lucru la nivel național, în diverse stadii de dezvoltare, în acest an, dar numai aproximativ 700 sunt în șantier, arată datele transmise pentru Economedia de consultanții IBC Focus, care monitorizează lucrări de construcții la nivel național. Cele mai multe proiecte mari sunt în zona Bucureștiului (Ilfov), în Bihorul apropiat de granița vestică și în centrul economic Cluj.

Categoria include spații producție, spații de depozitare (logistice, parcuri logistice), zoo-bio tehnie (ferme, abatoare, grajuri), ateliere și spații de reciclare.

Pe parcursul anului, au fost identificate 642 de astfel de proiecte industriale mari la nivel național, conform datelor de la final de august publicate pe platforma proprie Infohale.ro. Cumulat, suprafața acestora este de 8,09 milioane de metri pătrați. Menționăm că pentru a se încadra în categoria “proiecte industriale mari”, acestea trebuie să aibă o suprafață de peste 3.000 mp și o valoare declarată a investiției de peste 4 milioane de lei.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Ilfov (74 proiecte), Bihor (55 proiecte) și Cluj (47 proiecte).

Situația la nivel național:

Conform datelor centralizate pentru Economedia, numărul total de șantiere industriale e de 4036, dintre care în lucru (construcții și amenajare) sunt 699. Numărul investițiilor mari în lucru este mult mai mic: 157, iar valoarea totală a investițiilor mari e de 18,5 miliarde lei, conform datelor disponibile.

Sectorul e destul de popular printre dezvoltatori: în primele șase luni ale anului au fost 22.629 de șantiere și investiții monitorizate, iar construcțiile industriale au fost 4080, pe următorul loc, ca număr, după construcțiile rezidențiale.

Comparativ cu primul semestru din 2021, în această primă jumătate a anului numărul de proiecte industriale a crescut cu 11%.

Top proiecte în șantier:

  • Parc logistic: 3 corpuri producție și depozitare – județul Arad – beneficiar CTPARK Beta
  • Fabrică echipamente frigorifice comerciale – județul Timiș – beneficiar FRIGOGLASS ROMÂNIA –
  • Complex agro-alimentar: hale producție panificație și patiserie, hale depozitare și parc fotovoltaic – județul Tulcea – beneficiar Lidas
  • Hala industrială și corp administrativ – județul Cluj – beneficiar WIP INDUSTRIES ROMÂNIA (mobilier)
  • Parc logistic Eli Park 3 – județul Ilfov – beneficiar ELEMENT INDUSTRIAL

Cerere de spații “la nivel record”

Raportul Colliers pentru prima jumătate a anului 2022 arată că, în ceea ce privește sectorul de spații industriale și logistice, în urma unei creșteri de circa 7% a stocului închiriabil de depozite moderne, acesta s-a apropiat de nivelul de 6 milioane de metri pătrați la mijlocul anului 2022. Cererea este în continuare la nivelul recordurilor înregistrate în ultimii doi ani, în condițiile în care și stocul modern local rămâne mult mai mic față de cât ar trebui să fie într-o piață care a crescut atât de rapid ca România în ultimul deceniu, spune Laurențiu Lazăr, managing partner al companiei de consultanță.

Industria românească, în statistici. Producția industrială a scăzut, afacerile și prețurile au crescut

Producţia industrială din România a scăzut în primul semestru al acestui an cu 1% ca serie brută și cu 2,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, afacerile din industrie au crescut cu 26,8%.

Astfel, potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1% în comparaţie cu acelaşi interval din anul precedent, ca efect al declinului producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%) şi al industriei extractive (-4,4%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%, de la an la an.

În luna iulie 2022, comparativ cu luna iulie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%, arată datele INS. În iulie, prețurile pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au înregistrat o creștere majoră de 178,2% față de aceeași lună a anului precedent.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Poate puneti si voi mana pe lucruri de genul :

    http://www.paecon.net/PAEReview/issue100/whole100.pdf

    Singura forma de economie Valabila, angrenata Realitatii.

    (aveti de tradus … cand le terminati pe toate 100 si le puneti cap la cap, fiecare cu vreo 15 articole, in medie… o sa intelegeti ce e aia Economie, ca 100% n-ati invatat la scoala, pt. ca n-aveati cum, veti intelege de ce dupa ce va faceti temele cum trebuie)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.