Cum a răspuns Franța în fața crizei energetice: Costul ajutoarelor directe este estimat la 24 de miliarde de euro

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Costul ajutoarelor directe acordate de Franá în cadrul “scutului energetic” este estimat la 24 de miliarde de euro, arată o analiză Lefigaro.fr. Această cifră, care reprezintă un punct procentual din PIB-ul francez, ar putea crește și mai mult dacă prețurile continuă să se majoreze.

În timp ce inflația a atins un nou record în august pentru zona euro, cu o creștere a prețurilor medii de 9,1% de la an la an, Franța a avut cea mai bună performanță, cu un salt de 6,5%. Cu toate acestea, această veste bună are un cost.

Potrivit Bercy, scutul energetic a costat deja aproximativ 24 de miliarde de euro de la introducerea sa în urmă cu un an. Această cifră reprezintă 1% din PIB-ul național și se așteaptă să crească în continuare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cea mai costisitoare măsură se referă la energia electrică. Plafonarea creșterii tarifelor reglementate a grevat bugetul de stat cu 10,5 miliarde de euro. O factură care ar trebui să continue să crească, în condițiile în care executivul a avertizat deja că nicio creștere bruscă nu va avea loc în 2022 sau 2023.

Pe locul al doilea se află ajutoarele pentru carburanți și, în special, reducerile la pompă: evaluate, pentru moment, la 7,5 miliarde de euro. Și în acest caz, totalul ar trebui să crească semnificativ. Reducerea tocmai a fost majorată considerabil la 1 septembrie, ajungând la 30 de cenți, față de 18 cenți până acum. Această sumă va fi menținută timp de două luni (septembrie și octombrie), înainte de a scădea la 10 cenți în noiembrie și decembrie. Aceasta este o măsură costisitoare și contestată, deoarece vine într-un moment puțin nepotrivit. De fapt, prețul benzinei este în scădere de mai multe săptămâni, după ce în iunie a depășit doi euro pe litru.

Al treilea și ultimul punct: subvențiile la gaze. Înghețarea tarifelor reglementate la nivelul lor din octombrie 2021 va costa 6 miliarde de euro.

Dincolo de aceste ajutoare directe, scutul energetic a mai costat 8 miliarde de euro pentru EDF (conform estimărilor companiei). O sumă care nu iese din buzunarele statului, dar care are totuși un cost indirect, deoarece statul rămâne primul și, în curând, singurul acționar al grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: