Măsurile din energie adoptate joi de Guvern fac rău sectorului și încalcă legislație europeană, afirmă fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, care precizează că România s-a grăbit și trebuia în schimb să aștepte propunerile Comisiei Europene de reformare a pieței.
„Ca și analist care a vazut în presă măsurile adoptate astăzi pe energie, consider că România nu ar fi trebuit să ia nicio decizie înainte de a vedea propunerile Comisiei Europene de reformare a pieței, măsuri ce urmează să fie publicate săptămâna viitoare. Cred că ne-am grăbit și am greșit din nou“, a scris Nicolescu, pe Facebook.
El a afirmat, sub rezerva faptului că nu a văzut textul publicat al deciziilor de astăzi în Monitorul Oficial, că măsurile adoptate fac rău sectorului și nu bine.
„Orice idee de piață și de apartenență la Uniunea Energetică Europeană par suprimate sau suspendate. Multă legislație europeană este încălcată“, a spus el.
„Deși era un moment greu în care ar fi trebuit să fim uniți, solidari, europeni și pragmatici, anticipez că avocații de litigii vor avea, din păcate, mult de lucru în următoarele luni. Precizez că nu am avut nicio implicare în grupurile de lucru/formatele de consultare pe subiectul acestor măsuri, a conchis Nicolescu.
Reamintim că Guvernul a adoptat chiar joi în ședință această ordonanță de urgență, pe care a publicat-o abia joi după amiază. Ședința a fost deja amânată cu o oră și jumătate, potrivit agendei oficiale a executivului. Ședința era programată la ora 15.00, dar a fost amânată pentru 16.30. În guvern au loc discuții încă de dimineață pe tema ordonanței, existând neînțelegeri între diferiții actori cu privire la prevederi, potrivit informațiilor G4Media. Conform surselor Economedia, proiectul de ordonanță nu a fost trimis la Consiliul Economic și Social pentru aviz. Guvernul a explicat că nu a fost nevoie de avizul CES, pentru că a promovat doar modificări la o ordonanță deja avizată de CES.
Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, critică faptul că Guvernul a adoptat din nou fără consultări ordonanța de urgență care schimbă măsurile de sprijin la energie și spune că astfel de acte cresc considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și cu costuri prea mari.