UPDATE. Guvernul a aprobat azi majorarea salariilor bugetarilor. 1 milion de angajați vor primi bani în plus

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Executivul are azi pe ordinea de zi, spre aprobare, un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Muncii, prin care sunt majorate salariile personalului plătit din fonduri publice.

Update. Ordonanța a fost aprobată. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că majorrările salariale în sistemul public, aprobate vineri de Guvern, sunt în jurul sumei de 150 de lei pentru fiecare angajat.

Știre inițială

“Vom aproba creșterea salarială în sistemul public. E o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali, ca urmare a deciziei luate în coaliție”, a spus premierul Nicoale Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

“Vom acorda majorări salariale personalului plătit din fonduri publice. E vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns în 2022”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Guvernul a decis săptămâna trecută să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% începând din luna august, după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie. Drept urmare, toți bugetarii  vor primi până la urmă o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022.

Ministrul Muncii a precizat anterior că impactul bugetar al majorării salariilor bugetarilor reglementat vineri este de două miliarde de lei până la finalul acestui an. El susţine însă că nu va fi nevoie de rectificare bugetară pentru asigurarea acestei sume, întrucât legea prevede că majorarea se face “cu încadrarea în cheltuielile deja aprobate”, scrie News.ro.

În OUG, ministerul explică contextul actual, cu majorări de prețuri și precizează că “drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile
prevăzute în anexa nr.II “Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»” la Legea-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, personalului didactic de conducere şi personalului de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021″.

Pe de altă parte, salariile din sectorul public cântăresc deja greu în buget.

“România are de realizat consolidare fiscală într-un mediu internațional foarte nefavorabil. Avem venituri fiscale (ce includ contribuțiile) între cele mai joase din UE – circa 27 la sută din PIB față de media de circa 41 la sută din PIB în UE. Aceste venituri foarte joase explică de ce salariile din sectorul public și asistența socială apasă atât de greu pe bugetul public, echivalând în mod constant cu peste trei sferturi din veniturile fiscale”, explica raportul de analiză a convergenței “România – Zona Euro MONITOR” nr. 10/2022, coordonat de economistul Daniel Dăianu și publicat recent pe site-ul Băncii Naționale a României.

Update

1 milion de angajați vor primi majorări de salarii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că majorrările salariale în sistemul public, aprobate vineri de Guvern, sunt în jurul sumei de 150 de lei pentru fiecare angajat, precizând că impactul bugetar este de două miliarde de lei. El a precizat că acestă majorare vizează un milion de angajaţi, potrivit News.ro.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri, creşterile salarile în sistemul public. Marius Budăi a fost întrebat la finalul şedinţei de Guvern ce înseamnă aceste majorări. “În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajaţi şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin, iar în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022 mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat”, a explicat ministrul Muncii, citat de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: