Ministrul german al Economiei nu vrea să mențină în funcțiune cele trei centrale nucleare pentru a economisi energie

Centrală nucleară EDF foto: EDF

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a exclus duminică prelungirea duratei de viaţă a celor trei centrale nucleare rămase încă în funcţiune în ţară, pentru a economisi gaze, spunând că s-ar economisi cel mult 2% din consumul de gaze, transmite Reuters, citat de News.ro.

Aceste economii nu au fost suficiente pentru a merita redeschiderea dezbaterii despre renunţarea la energia nucleară, având în vedere consensul pe această temă, a spus el în cadrul unei discuţii cu cetăţenii, la ziua uşilor deschise a guvernului.

Fostul cancelar Angela Merkel a iniţiat o legislaţie pentru a opri utilizarea energiei nucleare până la sfârşitul acestui an, după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, majoritatea alegătorilor fiind în favoarea măsurii.

Dar atitudinile se schimbă pe fondul temerilor privind o criză energetică în această iarnă, ca urmare a scăderii livrărilor de gaze ruseşti – coaliţia tripartită însăşi fiind împărţită în această privinţă.

”Este o decizie greşită, având în vedere puţinul pe care l-am economisi”, a spus Habeck, membru al Partidului Verzilor, care îşi are rădăcinile în mişcarea antinucleară din anii 1970 şi 80.

Pe cealaltă parte a dezbaterii, ministrul de Finanţe Christian Lindner, reprezentantul democraţilor liberi, pro-business, şi-a reiterat poziţia conform căreia ar fi mai bine să prelungeşti durata de viaţă a centralelor nucleare pentru o perioadă limitată decât să fie repornite centralele pe cărbune.

”Nu ar trebui să fim prea pretenţioşi, dar să ne rezervăm toate posibilităţile”, a spus el, adăugând că ar fi deschis la o prelungire de ”câţiva ani” în circumstanţele actuale.

Separat de dezbaterea privind măsurile de economisire a gazelor, Habeck a spus că este deschis să prelungească durata de viaţă a unei centrale nucleare din Bavaria, dacă un test de stres va arata că acest lucru este necesar pentru a asigura stabilitatea şi alimentarea reţelei de electricitate în timpul iernii, a spus el.

Habeck a acuzat landul din sudul ţării, care depinde de centrale electrice pe gaze şi are puţine centrale pe cărbune, că ar putea contribui la probleme prin eşecul dezvoltării producţiei de energie eoliană şi îmbunătăţirea reţelei.

Faptul că Germania trebuie să furnizeze Franţei energie electrică din cauza scăderii producţiei nucleare este un alt factor care trebuie luat în considerare.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că rezultatul testului de stres ar trebui să vină spre sfârşitul lunii august sau începutul lunii viitoare – şi abia atunci se va lua o decizie.

Situaţia din Franţa, unde aproape jumătate din reactoarele sale sunt offline din cauza problemelor de coroziune şi de întreţinere, arată cât de problematică este tehnologia, a spus el.

Noile centrale au fost atât de scumpe încât au crescut preţurile energiei electrice, spre deosebire de energiile regenerabile, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: