Raport imobiliar: Tranzacțiile cu spații logistice și industriale s-au dublat în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă din 2020

hala logistica Sursa foto: Pixabay

 

Volumul tranzacţionat pe piaţa locală a spaţiilor logistice şi industriale s-a dublat, în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, până la aproape 200.000 de metri pătraţi, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Bucureştiul a atras aproape 60% din volumul tranzacţionat.

Datele centralizate de specialişti arată că, în intervalul de referinţă, reînnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzacţionat, în timp ce peste 40% din totalul tranzacţiilor au fost de pre-închiriere. În acest context, Bucureşti a atras aproape 60% din volumul tranzacţionat, iar o activitate importantă a fost observată şi în Timişoara, Piteşti (câte 10% din volumul tranzacţionat) sau Braşov (7%).

Pe de altă parte, livrările de spaţii noi în primul trimestru al acestui an au fost limitate, cea mai importantă dezvoltare finalizată fiind extinderea cu 10.000 de metri pătraţi a Centrului de distribuţie deţinut de Decathlon în cadrul parcului logistic dezvoltat de WDP la intersecţia dintre autostrada Bucureşti – Ploieşti şi Centura Capitalei. În cadrul aceluiaşi proiect a fost semnată şi una dintre cele mai mari tranzacţii ale începutului de an, eMag închiriind un spaţiu de 11.000 de metri pătraţi. În prezent, dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de peste 450.000 de metri pătraţi, din care 55% se concentrează în Bucureşti şi în jurul oraşului, arată datele Cushman & Wakefield. De asemenea, asemenea active se înregistrează în Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Craiova.

 

CBRE: România va ajunge în în 2021 la un stoc de 5,5 milioane de mp de spații

Sectorul industrial-logistic înregistrează creșteri în România, arăta și cea mai recentă analiză a consultanților de la CBRE. Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane de mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 milioane mp în acest an, potrivit raportului consultanților imobiliari. Peste 60% din suprafața aflată în construcție are deja clienți, dar un procent foarte mic din aceste spații e destinat producției. În ceea ce privește activitatea care ar urma să se deruleze în spațiile pre-închiriate, peste jumătate (54%) a fost contractată pentru operațiuni de distribuție, 40% din suprafață e destinată activităților de depozitare și doar 6% merge către activități de producție și logistice, arată datele transmise pentru Economedia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: