Asociația Crescătorilor de Albine: Producţia de miere din acest an este va fi redusă, din cauza secetei, la aproximativ 45% din media anuală

miere Sursa foto: Pixabay.com

Producţia de miere din acest an este va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, citat de Agerpres.

“Producţia oscilează de la judeţ, la judeţ, în zonele calamitate este până la 70% sau şi mai mult compromisă, iar în celelalte s-a făcut undeva între 50-60%. Din perspectiva noastră va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse. Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40 % dintre apicultori şi respectiv familii de albine. Ori, raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ACA.

Acesta a mai spus că, anul acesta, cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus faţă de anul trecut, şi acest lucru se va vedea în preţul mierii. “Legat de preţul mierii, la achiziţii, faţă de anul trecut, culmea a scăzut şi nu există piaţă anul acesta pentru miere. Adică anul acesta se exportă foarte, foarte puţin, iar piaţa internă este blocată pentru că a mai rămas ceva miere şi din anii trecuţi plus că intră miere din Ucraina, necontrolată”, a adăugat el.

În aceste condiţii, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.

“E un haos total pe piaţă, crescând costurile cu producţia, intrând şi acea miere la preţuri de dumping, sigur că apicultorii au foarte mult de suferit, iar asta ne-a determinat să solicităm iar un ajutor, un sprijin de minimis”, a adăugat preşedintele ACA.

Pe de altă parte, Fetea a atras a atenţia şi asupra lipsei contractelor de export, din cauza unor cantităţi mari de miere rămase de anul trecut pe piaţa europeană, dar şi a unor surogate aduse la preţuri scăzute din Ucraina sau America de Sud.

“Piaţa este blocată, cum v-am zis, şi nici noi la ora asta nu avem, ACA din România, combinatul. Stăm şi ne uităm la utilaje, folosim oamenii de la secţia de miere la alte activităţi, pentru că nu sunt contracte de export, zero. Explicaţia pe care am primit-o de la partenerii noştri, mai ales din Germania, este că au rămas cu cantităţi de miere de anul trecut, când s-au cumpărat la preţuri mari, plus că se aduce din Ucraina, America de Sud, Mexic, Argentina, şi aşa mai departe, la preţuri mult mai scăzute şi care sunt surogate multe dintre ele, dar piaţa europeană e mare consumatoare”, a adăugat Ioan Fetea.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Miere din China și Ucraina pe piața europeană

În 2018, europenii au importat 44.680 t din China și 40.636 t din Ucraina, scrie LanțulAlimentar.ro.. În 2019, cantitățile din cele două surse au fost destul de apropiate: 45.108 t, din China, 44.523 t, din Ucraina. În 2020, raportul s-a inversat și, pentru prima oară, mierea din Ucraina a detronat mierea din China: 54.802 t vs 36.790 t.

De menționat că pătrunderea mierii din Ucraina pe piața comunitară a fost favorizată de Acordul de asociere încehiat de Uniunea Europeană cu Ucraina în 2017.

În 2021, însă, cantitatea de miere importată din Ucraina a scăzut la 53.849 t, în timp ce mierea din China a urcat la 47.986 t, creștere cu 30,4%.

Sursa foto: Pixabay.com

Comentarii

  1. Productia de miere a scazut si va scadea drastic din cauza ,,
    Fermierilor excroci si a autoritatilor indiferente la ,,semintele de fl soarelui ,porumb etc MODIFICATE GENETIC ,CARE SUNT DAUNATORE PTR ALBINE ETC
    –Am vazut un lan de prumb si fl soarelui care nu le ataca nici ciorile si nici mistretii , le cauta dar nule mancau !!!
    —OARE DE CE ??
    CINE STIE SA ,RASPUNDA ,POATE d-l ministru De Aia ???
    \

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *