VIDEO Cel mai întârziat Drum Expres din România: „aproape” 10% după un an pe șantierul șoselei de legătură Timișoara – A1. CNAIR ar putea decide la toamnă rezilierea contractului

Drum Expres Timișoara A 1 Todini

„Aproape” 10% execuție pe șantierul șoselei care va face legătura Timișoarei cu Autostrada A1 este avansul contractului cu italienii de la Todini, la un an de la emiterea ordinului pentru intrarea în teren. Este cel mai întârziat proiect de șosea cu profil de drum expres în execuție, iar pe actuala legislație Compania de Drumuri are baza legală și motivele pentru rezilierea contractului, termenul de finalizare fiind jumătatea anului 2023.

Pe actualul grafic de execuție, antreprenorul ar mai putea primi încă două certificate negative, primul certificat intermediar negativ fiind emis pe 27 iunie. Lucrările sunt finanțate prin POIM și, cel mai probabil, decontarea va fi continuată prin POT, fiind aproape imposibilă încadrarea în termenul contractului de finanțare: decembrie 2023. Durata contractului, care a început în martie 2021, este de 24 de luni, din care: 6 luni a fost perioada de proiectare, iar 18 luni este perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 7 ani, arată Compania de Drumuri.

CNAIR, prin Regionala de Drumuri Timișoara a prezentat situația celui mai întârziat șantier din județul Timiș și a comunicat stadiul fizic de execuție după un an cu lucrări.

„Mobilizare pe șantierul drumului de legătură dintre DN 69 Timișoara – Arad și autostrada A 1. Echipele antreprenorului Todini Costruzioni Generali S.p.A. fac lucrări la terasamente (săpături, stabilizare teren cu dorosol, blocaje de piatră în excavație, umpluturi), la podețe, la structurile viitoarelor pasaje. În paralel, în două puncte de pe șantier, se fac lucrări specifice în vederea descărcării de sarcini arheologice. Pe cei 10,25 km ai drumului de legătură vor fi șase pasaje și două poduri. Stadiul fizic al lucrării este de aproape 10%”, arată DRDP Timișoara.

Contractul cu Todini a fost semnat în ianuarie 2021 pentru 190 de milioane de lei, fonduri europene, iar durata de realizare este de doi ani din care primele șase luni pentru proiectare. Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire încă din iulie 2021 și a autorizat Proiectul Tehnic de Execuție în noiembrie 2021, dar antreprenorul nu a lucrat aproape deloc din cauza dificultăților financiare.

Profilul este de Drum Expres, cu parte carosabilă de 2 x 7 metri lățime și 1,5 metri spațiu median pentru separator de sens. Prin realizarea acestui obiectiv se asigură descărcarea traficului rutier de pe Autostrada Arad – Timișoara, cu scopul creșterii mobilității la nivelul infrastructurii rutiere aferente rețelei TEN-T, ce va contribui la promovarea competitivității economice și la îmbunătățirea condițiilor în transportul rutier de mărfuri și călători și la reducerea emisiilor poluante prin eliminarea/reducerea blocajelor de trafic și reducerea duratelor de transport.

Alte două proiecte pentru legarea marilor municipii la rețeaua de Autostrăzi sunt Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania respectiv Drumul de Legătură Cluj Napoca – A3.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: