Carnea de vită din România: cantități mai mici la export, dar plătite mai bine, în primele cinci luni ale anului/ Care este situația la nivelul Uniunii Europene

angus vaca vita vitel animale fermier ferma agricultura sursa foto: Pexels

Exporturile de carne de vită ale României au fost mai mici cantitativ în primele luni ale anului, însă acestea au fost făcute la un preț mai mare, așadar au adus o valoare financiară mai mare, scrie LanțulAlimentar.ro.

România a expediat 3.711 t de carne de vită (animale vii, carne refrigerată, carne congelată, carne afumată, uscată, grăsimi) către țări din afara blocului comunitar, în ianuarie 2022. Cantitatea a fost mai mică decât în ianuarie 2021: 4.625 t. În februarie 2022, a fost înregistrată o creștere a exporturilor până la 4.673 t, depășind cantitatea livrată în februarie 2021: 4.119 t. În schimb, în martie 2022, exporturile au scăzut la 2.647 t, cantitatea fiind jumătate față de martie 2021: 4.840. În aprilie, exporturile au înregistrat o revenire la 3.533 t, dar sub nivelul din 2021: 4.191 t.

În mai, cantitatea exportată a fost de 4.839 t, mai mare decât în mai 2021: 4.839 t. Totalul primelor cinci luni ale anului 2022 este mai mic decât totalul din acelaași interval al anului trecut: 19.403 t vs 22401 t.

Valoarea financiară a exporturilor românești de carne de vită este însă mai mare: 53.563.000 euro ( ianuarie – mai 2022 ) vs. 52.987.000 euro ( ianuarie – mai 2021).

În 2021, exporturile de carne de vită au atins un nivel record: 50.592 t, cu o valoare financiară de 124.847.000 euro.

Cel mai important client este Israelul: 7.548 t în intervalul ianuarie – mai 2022. Carnea de vită din România ajunge și în Iordania, Arabia Saudită, Albania.

Citește integral pe LanțulAlimentar.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: