1 august vine cu schimbări fiscale în ceea ce privește accizele la tutun și alcool, contractele part time și piața Construcțiilor. Care sunt schimbările care intră în vigoare din această lună

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Luna august vine cu o serie de noutăți fiscale, ca urmare a adoptării OUG 16/202, prin care au fost aduse modificări și completări Codului fiscal. Cresc accizele la tutun și băuturi alcoolice, dar și impozitele pe venituri din jocuri de noroc, sunt modificări în ceea ce privește raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time și facilitățile acordate pentru sectorul construcțiilor

Compania KPMG menționează că este vorba despre modificări fiscale semnificative.

EY amintește că au fost aduse modificări privind facilitățile fiscale aplicabile angajaților din construcții, agricultură și sectorul alimentar: începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, scade plafonul pentru care se aplică facilitățile fiscale de la 30.000 de lei la 10.000 de lei.

Din această lună se aplică modificări în ceea ce privește veniturile din premii și din jocuri de noroc, spun specialiștii PwC, care fac o trecere în revistă a modificărilor.

În cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc, se vor aplica cote de impunere cuprinse între 3% și 40%,  începând cu veniturile aferente lunii august 2022, astfel:

  • pentru venit brut de până la 10.000 lei, inclusiv – impozit în cotă de 3%;
  • pentru venit brut de peste 10.000 lei până la  66.750 lei inclusiv  – se va datora impozit în sumă fixă de 300 lei + cotă de 20 % aplicată pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei;
  • pentru venit brut de peste 66.750 lei – se va datora impozit în sumă fixă de 11.650 lei + cotă de 40% aplicată pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

În ceea ce privește Contribuţiile sociale obligatorii – modificările intră în vigoare la 1 ianuarie 2023 (cu excepția cazurilor expres indicate ca intrând în vigoare la o altă dată)

Începând cu veniturile aferente lunii august 2022, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial pentru care nivelul contribuției de asigurări sociale și cel al contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt sub nivelul contribuțiilor calculate asupra unei baze de calcul egale cu salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, se introduce obligația plății contribuției de asigurări sociale și, respectiv, a contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul celor datorate pentru o bază de calcul reprezentată de salariul minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna în care contractul a fost activ. Sunt prevăzute anumite excepții în noile prevederi introduse.

Valentina Saygo, expert contabil, vine cu câteva exemple care arată ce înseamnă suprataxarea contractelor part-time. Aceasta menționează că, începând cu veniturile aferente lunii august (pentru care se întocmește statul de salarii, se declară și se plătesc contribuții în septembrie 2022) se calculează și se plătesc taxe suplimentare, la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 2.550 lei. Și dă un exemplu concret: pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

Și pentru Accize şi taxe speciale – modificările intră în vigoare la 1 august 2022

Nivelul accizelor. Excepția privind actualizarea nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum se va aplica și în cazul tutunului fin tăiat destinat rulării în țigarete, altor tutunuri de fumat, țigărilor și țigărilor de foi, tutunului conținut în produse din tutun încălzit și lichidului care conține nicotină. În cazul acestor produse, nivelul accizelor este cel prevăzut de Anexa 1, respectiv Anexa 2 la Codul fiscal, și se va aplica începând cu data de 1 aprilie a fiecărui an.

Totodată, excepția privind actualizarea nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum se va aplica și în cazul benzinelor și motorinei, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023 inclusiv. Totuși,  în cazul în care nivelul accizelor pentru aceste produse este mai mic decât nivelul minim prevăzut de Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, se aplică nivelul minim prevăzut de Directivă.

În cazul țigaretelor, începând cu 1 august 2022:

  • acciza specifică se majorează la 459,386 lei/1.000 țigarete până la 31 martie 2023;
  • acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 țigarete, urmând majorări anuale succesive conform calendarului prevăzut în Anexa 1 la Codul fiscal;
  • acciza minimă datorată nu poate fi mai mică decât nivelul accizei totale prevăzute în Anexa 1 la Codul fiscal;
  • procentajul legal utilizat la calculul accizei ad valorem se diminuează la 13% până la 31 martie 2023, urmând scăderi graduale anuale cu un punct procentual.

Începând cu 1 august 2022, vor crește accizele atât în cazul alcoolului și băuturilor alcoolice, cât în cazul produselor accizabile nearmonizate, respectiv în cazul lichidelor cu conținut de nicotină și al tutunului conținut în produse din tutun încălzit. De asemenea, nivelul accizelor pentru aceste produse se va majora anual potrivit calendarului prevăzut în Anexa 1, respectiv Anexa 2, la Codul fiscal.

În perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022 inclusiv, conform Anexei 1 la Codul fiscal, nivelul accizelor se va diminua pentru următoarele categorii de produse: benzina (cu plumb/fără plumb), motorină, păcură, GPL, gaz natural și electricitate, petrol lampant, precum și cărbune și cocs.

Pentru detalii, puteți consulta:

Modicfiări fiscale sintetizate de KPMG

Modificări fiscale sintetizate de EY

Modificări fiscale sintetizate de PwC

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Gunoi de guvern!
    Daca vecinul Dorel, asistat social, care sta toata ziua la sala, castiga la păcănele 5000 lei, cf ordonantei 16/2022 va datora statului roman 3%, adica vreo 150 lei impozit.
    Eu pe de alta parte, daca muncesc la firma mea sa zicem si castig de pe urma muncii mele 5000 lei, dupa o luna de efort, munca serioasa, alergatura, timp, incepand cu 1 ian 2023 voi plati acestui stat mizerabil in care mori cu zile in spitale si in care exista udrea, ciuca, câciu si alti asemenea parveniti, 16 %, adica voi plati statului 800 lei.
    Pai nu merita sa-ti faci bagajele?!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.