Premierul Nicolae Ciucă, beneficiarul unei pensii de la Armată de 215.000 de lei pe an, tranșează reforma pensiilor militare: Sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale

Nicolae Ciuca Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că pensiile militare sunt pensii de stat, de serviciu, nu sunt pensii speciale. Răspunsul său vine în contextul în care Economedia a dezvăluit că Comisia Europeană cere Guvernului să introducă și această categorie de pensii în reforma legii pensiilor, care se va baza pe contributivitate.

„Pensiile militare, indiferent de domeniul unde se desfășoară activitatea, sunt pensii militare de stat, pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. În coaliție am decis ca reglementarea salariilor și a pensiilor să constituie activitatea de analiză în grupurile de lucru ce vor fi înființate la Ministerul Muncii, cu patronate, sindicate, societate civilă. Să avem până la finalul anului îndeplinirea jalonului din PNRR pentru salarii și pensii. Discutăm de echilibrarea și eliminarea inechităților. E o decizie luată în coaliție, a început să prindă contur în guvern”, a mai spus Ciucă.

Pensiile militarilor, ale polițiștilor și angajaților din serviciile secrete sunt în centrul unei mari controverse din cauza cuantumului uriaș, deseori mai mare decât veniturile salariile ale militarilor.

Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere, potrivit Economedia.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum solicită Comisia Europeană, arată un document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. Economedia a scris în exclusivitate AICI că Bruxelles obligă România să includă și pensiile militare în cadrul pensiilor speciale vizate de reforma legii pensiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest jalon din PNRR are termen-limită finalul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Va rog sa va informați și sa vedeți și ff multe pensii militare cuprinse între 1200lei-2000lei, ce fel de pensii speciale sunt acestea ? Sunt f.multe inechitati ,diferențe f.mari între pensii,cei care au ieșit la pensie în aceasta perioada au triplu față de colegii care au ieșit acum 15 ani , care au avut aceasi vechime și au fost pe aceeași funcție. Cum poate un cadru militar ,subofițer, rezervist, cu pensie de 1.500 lei, sa lupte ptr. România în caz de mobilizare ?

  2. Majoritatea pensiilor speciale sunt in realitate pensii de serviciu. Ele se cuvin ca urmare a desfășurării unei activități intr-un domeniu reglementat, o anumita perioadă de timp. Nu sunt pensii de serviciu cele ale primărilor si ale parlamentarilor. Acestea sunt singurele pensii speciale platite de statul roman, ele nu sunt legate de o cariera profesionala ci de numarul de mandate in functia publica…

  3. Didi explică foarte bine ce sunt pensiile militarilor. Iar Geo prezintă o situație pe care presa nu o analizează. Ăsta este adevărul! Dacă se reduc pensiile militare credeți că problemele României vor lua sfârșit? Nu, sigur nu! Unii dintre jurnaliști habar nu au ce înseamnă viața de militar activ. Așa a făcut Băsescu și Boc în 2009, au trecut pensiile militarilor în sistemul de pensii public. Rezultatul? Au crescut pensiile militarilor în medie cu 30%.

    • Acuma trebuie sa scada cu mai mult de 30% pentru ca bugetul tarii nu e un sac de unde se serveste fiecare dupa cum il taie capul!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.