Penuria de semiconductori la nivel mondial afectează și mașinile de spălat și prăjitoarele de pâine. Producătorii avertizează că prețurile pot crește

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Deficitul global de semiconductori a ajuns să afecteze, pe lângă producătorii de smartphone-uri și televizoare, și pe cei care fabrică electrocasnice precum mașini de spălat și prăjitoare de pâine, potrivit furnizorilor din Asia, scrie Financial Times.

Aprovizionarea cu cipuri la nivel mondial a devenit dificilă din cauza cererii tot mai mari de produse electronice în timpul pandemiei Covid-19, dar și în urma blocajelor și opririlor de producție în fabrici.

Lipsa a fost înrăutățită de practica unor grupuri chineze afectate de sancțiuni de a stoca mari cantități de semiconductori, refuzând să le vândă mai departe. Acest lucru a creat dificultăți pentru unele companii în a obține componente pentru electronicele pe care le produc, cum ar fi mașinile de spălat și prăjitoarele de pâine.

Samsung Electronics și LG Electronics din Coreea de Sud se numără printre grupurile care simt lipsa componentelor, din cauza întârzierilor care se estimează că vor dura până în 2022.

Samsung a început să reducă comenzile pentru unele componente pentru smartphone-uri în această lună, au transmis doi dintre principalii săi producători de piese, după ce cel mai mare producător de cipuri de calculatoare din lume a avertizat, în martie, că există un „dezechilibru grav între cererea și oferta” de semiconductori.

„Există un deficit de procesoare, drivere de afișaj și senzori de camere. Drept urmare, observăm scăderea comenzilor de la Samsung în trimestrul actual. Scăderile temporare ale vânzărilor sunt inevitabile, dar ne așteptăm ca situația să se îmbunătățească din iunie”, a declarat un mare furnizor de piese de smartphone al companiei coreene.

Koh Dong-jin, director în Samsung, a avertizat asupra posibilelor probleme în al doilea trimestru din cauza lipsei de cipuri. El a spus luna trecută că compania ar putea fi nevoită să amâne lansarea smartphone-ului său high-end până anul viitor. Samsung este, de asemenea, un producător semnificativ de cipuri.

Producătorul de electrocasnice LG a transmis că lipsa cipurilor nu a întrerupt producția, dar compania a recunoscut că există un risc. „Urmărim îndeaproape situația, deoarece niciun producător nu poate fi scutit de problemă dacă se prelungește”, a spus compania.

Un mic producător de televizoare din Seoul a spus: „Este din ce în ce mai dificil să securizezi componentele cheie, cu excepția cazului în care plătești prețuri mai mari. Trebuie să majorăm prețurile televizoarelor, reflectând costurile în creștere ale materialelor”.

A fost afectată, de asemenea, și producția de procesoare cu marjă redusă, care îndeplinesc sarcini simple, cum ar fi cântărirea hainelor într-o mașină de spălat sau prăjirea pâinii într-un prăjitor de pâine inteligent.

Producția acestor cipuri mai puțin inteligente a ajuns să scadă, deoarece producătorii alocă capacitate produselor cu marjă ridicată, a spus un expert din industrie.

Fabricile din Coreea de Sud au declarat că nu sunt în măsură să satisfacă comenzile în creștere chiar și dacă funcționează la capacitate maximă.

„Comenzile de la clienți pentru cipurile utilizate pe smartphone-uri, televizoare și alte electrocasnice ne depășesc capacitatea de producție”, a declarat un oficial de la DB HiTek, care produce cipuri utilizate pe iPad-urile Apple.

Deficitul a împins companiile să facă comenzi la mai mulți producători de cipuri, fenomen cunoscut sub numele de „rezervare dublă”, a declarat un oficial din industrie.

Oficialul a adăugat că criza de cipuri a fost înrăutățită de stocarea agresivă practicată de companiile chineze, care se pregătesc pentru sancțiuni ulterioare, pe măsură ce Washingtonul încearcă să reducă ambițiile 5G ale Beijingului.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, care funcționează la o capacitate mai mare decât cea completă, se așteaptă ca lipsa cipurilor să dureze până în 2022. Compania va investi 100 de miliarde de dolari în trei ani pentru a-și extinde capacitatea.

Nanya Technology, cel mai mare producător de cipuri de memorie din Taiwan, a anunțat marți că intenționează să construiască o fabrică de 10 miliarde de dolari în țară pentru a atenua lipsa de cipuri și pentru a anticipa cererea în creștere pentru componente legate de 5G.

Cu toate acestea, analiștii consideră că lipsa ar putea să se încheie la fel de repede pe cât a început dacă cheltuielile electronice se estompează pe măsură ce pandemia trece.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: