Proiectul-pilot al centralei pe gaz şi hidrogen de la Halânga a fost acceptat de către Comisia Europeană din punct de vedere al conceptului

cte iernut, romgaz, termocentrala Sursa foto: Romgaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că proiectul-pilot al centralei pe gaz şi hidrogen de la Halânga a fost acceptat de către Comisia Europeană din punctul de vedere al conceptului, el afirmând că terenul pe care va fi ridicată centrala a fost cumpărat şi se lucrează la studiul de fezabilitate.

„Vă pot spune că, practic, a fost achiziţionat terenul de la Halânga, întregul amplasament a fost achiziţionat de către lichidator. Anul trecut, aici, la Halânga, s-a semnat un memorandum între Romgaz şi GSP Power, acum s-a achiziţionat terenul, se lucrează la studiul de fezabilitate. A fost introdus întreg proiectul pilot de la Halânga – vorbim de centrala de producere a gazului natural de 150 MW, 50 MW panouri fotovoltaice care vor produce hidrogen iar acel hidrogen va fi reintrodus în centrală şi ars într-un amestec cu gaz natural producând o energie mai mare şi mai curată. Acest proiect pilot a fost trimis Comisiei Europene şi, spre marea mea bucurie, a fost acceptat din punct de vedere al conceptului ca un concept de producere a energiei electrice pe bază de gaz mult mai curată decât în mod normal”, a anunţat ministrul Energiei sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mehedinţi, scrie News.ro.

Popescu a menţionat că proiectul pilot de la Halânga „va fi replicat la nivel naţional”.

„Credeţi-mă, se uită şi cei din Europa de Vest la proiectul nostru şi îl vor lua. A fost o gândire a noastră iniţială şi, când am prezentat-o la Bruxelles, au rămas foarte plăcut surprinşi”, a adăugat ministrul.

Anunţul privind parteneriatul între Romgaz şi compania GSP Power pentru realizarea centralei de la Halânga, lângă municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost făcut în luna septembrie a anului trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: