Ultimul segment de tablier metalic al Podului peste Dunăre de la Brăila va fi montat săptămâna viitoare, urmând ca din iulie să înceapă sudarea celor 86 de componente, a anunțat vineri, după o verificare pe șantier, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Tablierul metalic care formează structura carosabilului a fost realizat pe șantierul VARD de la Brăila, iar lucrările de montaj au început în martie, fiind întârziate din cauza vântului puternic.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Deschiderea circulației până la sfârșitul anului pe podul care costă aproape o jumătate de miliard de euro este condiționată de finalizarea parțială a drumurilor de legătură.
„Ultimul segment de tablier metalic al Podului peste Dunăre se montează marți
– La începutul lunii iulie va începe operațiunea de sudare a segmentelor la poziția finală. În total, sunt 86 de segmente de tablier metalic, care formează structura suprafeței de rulare a podului de la Brăila. Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. Segmentele de tablier metalic au fost realizate la șantierul naval Brăila.
– A fost finalizată instalarea predalelor pe viaductul de acces Brăila.
– Au fost amplasate și grinzile metalice pe viaductul de acces ancoraj Jijila.
– Se lucrează intens la terasamentele aferente drumurilor de acces pe toate fronturile, atât pe malul dinspre Tulcea, cât și pe cel dinspre Brăila, începând de la pasajul peste calea ferata km 0+389, sensuri giratorii, centru de întreținere și coordonare, stație de taxare, drum de legătură și drum principal.
Având în vedere promisiunea constructorului de a termina lucrarea, până în decembrie anul acesta, depunem toate eforturile pentru a-l sprijini să-și respecte angajamentul”. a transmis Scrioșteanu.
Contractul pentru
Podul suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani, a fost semnat în ianuarie 2018 pentru 433 milioane euro, iar constructorul a intrat în teren la sfârşitul anului 2018. Antreprenor general este asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure, care a câştigat contractul de aproape o jumătate de miliard de euro. Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019.
Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.