Doar 260 de intersecții din cele 440 semaforizate din toată Capitala au semafoare integrate în sistemul de monitorizare și dirijare a circulației de tip „undă verde”, lipsa de sincronizarea a semafoarelor din marile intersecții fiind și una dintre cauzele blocajelor din București. Pentru a fluidiza eficient circulația, toate semafoarele din București trebuie să fie sincronizate. Întregul proiect ar putea costa 50 de milioane de euro, parțial cu finanțare europeană, potrivit unei estimări a PMB din martie.
Pentru a rezolva problema semafoarelor vechi, cu relee mecanice și care se strică la prima ploaie Primăria Capitalei a lansat în consultare de piață caietul de sarcini pentru proiectul de modernizare a sistemului de semaforizare din București, prin care se propune un total de 554 intersecții cu stopuri moderne cu senzori de trafic care dau prioritate sensurilor mai aglomerate, toate fiind controlate dintr-un nou centru de comandă, potrivit Primarului General Nicușor Dan.
„Am lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru continuarea semaforizării inteligente a Capitalei.
– Obiectivul pentru următoarea perioadă e să integrăm 225 de noi intersecții în sistem, să modernizăm din punct de vedere tehnologic cele 260 de intersecții deja integrate și să facem un centru modern de management al traficului rutier.
– Avem în lucru și vom finaliza în această vară lucrările la 59 de intersecții semaforizate, urmând ca la finalul proiectului să avem 544 de intersecții semaforizate moderne, integrate în noul sistem de management al traficului. Tot acest efort va contribui semnificativ la reducerea timpilor de așteptare în trafic din București”, spune Dan.
Modernizarea semafoarelor începe cu un studiu de fezabilitate. „Determinarea valorii estimate de servicii de elaborare a documentației tehnico-economice faza Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții pentru ”Modernizare și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă (Managementul Traficului București-Ilfov) și prioritizarea vehiculelor de transport public, în vederea creșterii siguranței rutiere, fluidizării traficului și reducerii poluării” este necesară în scopul de a permite modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă, acest proiect făcând parte din viziunea strategică privind dezvoltarea unei mobilități sustenabile în Municipiul București”, potrivit documentelor din SEAP.