Ministrul Economiei anunță sancțiuni de până la 2 milioane de euro pentru speculă

bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Profit TV că, în cazul în care se va iniția o ordonanță de urgență care să combată presupusa speculă din comerț, iar comercianții care se vor abate de la posibilă regulă ar putea suferi sancțiuni destul de mari, chiar și sancțiuni de până la 2 milioane de euro.

„Avem (sancțiuni-n.r.) în funcție de anumite criterii și gravitatea practicilor vorbim de sancțiuni de până la 2 milioane euro. Putem vorbi de practici incorecte la nivel transnațional din procent din cifra de afaceri. Avem sancțiuni care să determine vânzătorul să aibă o practică corectă față de orice consumator din aceasta țară”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În ceea ce privește modalitatea prin care ANPC va putea verifica specula, ministrul spune că inițiativa pleacă de la consumator.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Pe de altă parte, am avut multe discuții cu reprezentanții retailerilor, a vânzătorilor pentru a crea un cadru corect de comercializare a acestor produse și pentru a proteja interesul cumpărătorilor români. Și reprezentanții retailerilor au fost împreună cu noi și am discutat cum ar putea fi aplicată o astfel de directivă corect, să asigurăm același nivel de corectitudine. Am reușit să găsim o formă care să aducă consumatorul român la același nivel de poziționare ca orice alt consumator european”, spune ministrul.

Cum definește Ministerul Finanțelor specula:

  • Este definită drept faptă de concurență neloială ”… practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial în perioadele în care sunt identificate situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, pentru listele de produse identificate ca fiind în situație de risc speculativ prin act normativ la nivel de hotărâre emis de Guvernul României. Autoritățile abilitate vor stabili, prin instrucţiuni, procedura rapidă pentru instrumentarea contravenției”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: