Economia Chinei a crescut cu 18,3% în primele trei luni ale anului 2021, cea mai rapidă creștere trimestrială de la an la an înregistrată vreodată, în contextul în care anul trecut țara era prima lovită de pandemia de coronavirus, scrie Financial Times.
Saltul accentuat din primul trimestru, care a fost mult mai mare decât în orice perioadă de când au început raportările trimestriale la începutul anilor 1990, a fost din nou susținut de producția industrială. Aceasta a crescut cu 24,5% în primul trimestru și, alături de exporturile în plină expansiune, a contribuit la susținerea creșterii în ultimul an.
Extinderea a fost susținută și de consumul gospodăriilor, care anterior rămăsese în urma recuperării economiei, dar se așteaptă să joace un rol mai mare în stimularea creșterii în acest an. Vânzările cu amănuntul au depășit așteptările și au crescut cu 34,2 la sută în martie.
Creșterea bruscă a produsului intern brut a fost ajutată de performanța slabă a economiei în primul trimestru din 2020, când China a suferit o contracție pentru prima dată în ultimele decenii.
Datele extraordinare din primul trimestru din 2021, deși erau anticipate de către economiști (care prognozau o creștere de 19%), subliniază ritmul rapid de redresare al Chinei. O frenezie a activității industriale și ratele scăzute de infecție cu Covid-19 s-au combinat pentru a împinge creșterea Chinei peste nivelurile pre-pandemice și mult dincolo de performanțele altor mari economii, după ce și în ultimul trimestru economia țării a crescut cu 6,5%.
„Suntem încrezători că actuala tendință de redresare va continua pe tot parcursul anului”, a declarat Liu Aihua, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică al Chinei, într-un briefing.
De asemenea, instituția a transmis, într-o notă precaută, că „trebuie să fim conștienți de faptul că epidemia Covid-19 se răspândește în continuare la nivel global și peisajul internațional este complicat, cu incertitudini și instabilități ridicate”.
Economiștii estimează o creștere de 8,6% pentru economia Chinei în acest an, după un plus de numai 2,3% în 2020, cel mai slab din ultimii 44 de ani.