Preţul ţiţeiului Brent a crescut vineri cu peste 1%, la peste 120 de dolari pe baril

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Preţul ţiţeiului Brent a crescut vineri cu peste 1%, la peste 120 de dolari pe baril, în timp ce traderii au evaluat impactul unui atac cu rachete asupra unei instalaţii de distribuţie a petrolului din Arabia Saudită şi o posibilă eliberare de petrol din rezervele strategice de către Statele Unite şi alte ţări, transmite News.ro, care citează agenția Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,62 dolari, sau cu 1,4%, până la 120,65 dolari pe baril, iar cea a petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a închis în urcare cu 1,56 dolari, sau cu 1,4%, la 113,90 dolari pe baril.

Preţurile scăzuseră cu 3 dolari înainte de informaţiile referitoare la atacul din Arabia Saudită.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ambele valori de referinţă au înregistrat primele câştiguri săptămânale din ultimeletrei săptămâni – preţul petrolului Brent a crescut cu mai mult de 11,5%, iar cel al petrolului WTI a câştigat 8,8%.G

Gruparea Houthi din Yemen a declarat vineri că a lansat atacuri asupra instalaţiilor energetice saudite, iar coaliţia condusă de Arabia Saudită a anunţat că staţia de distribuţie a combustibilului Aramco din Jeddah a fost vizată de un atac, dar că un incendiu produs la două rezervoare de la instalaţie a fost controlat.

Arabia Saudită a declarat că nu îşi va asuma responsabilitatea pentru nicio lipsă de aprovizionare cu petrol pe pieţele globale cauzată de atacurile Houthi asupra instalaţiilor sale petroliere.

Mişcarea Houthi aliniată cu Iranul, care se luptă de şapte ani cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită, a lansat rachete asupra instalaţiilor Aramco din Jeddah şi drone la rafinăriile Ras Tanura şi Rabigh, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului militar.

”Piaţa, care evita deja să se aprovizioneze cu petrol rusesc, are un alt motiv de îngrijorare, deoarece atacurile Houthi ar putea afecta producţia Arabiei Saudite”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates din Houston, menţionând că atacurile Houthi devin din ce în ce mai frecvente.

Atacul a avut loc la doar cinci zile după ce grupul Houthi a lansat rachete şi drone la instalaţiile energetice şi de desalinizare a apei din Arabia Saudită, provocând o scădere temporară a producţiei la o rafinărie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: