Primăria Capitalei afirmă că nu va obliga viitorii proprietari de apartament să-şi cumpere şi loc de parcare chiar dacă n-au maşină. „La nivelul PMB nu există un astfel de proiect în dezbatere”

locuri de parcare1. sursa: G4Media.ro

Primăria Capitalei arată, într-un răspuns transmis la solicitarea Economedia, că nu va obliga viitorii proprietari de apartament din București să își cumpere și loc de parcare odată cu noua locuință, chiar dacă nu au mașină.

„La nivelul PMB nu există un astfel de proiect în dezbatere și PMB nu intenționează să inițieze un astfel de proiect”, au transmis reprezentanți ai Primăriei Capitalei pentru Economedia.

Informația a pornit de la România TV. România TV a scris că „Primăria Capitalei, condusă de Nicuşor Dan, pregăteşte un proiect care ar veni în folosul dezvoltatorilor imobiliari şi nu neapărat al cetăţenilor. Astfel, oamenii care vor dori să-şi cumpere un apartament ar putea fi obligaţi să-şi cumpere şi un loc de parcare, chiar şi în situaţia în care nu deţin o maşină”.

Există un sâmbure de adevăr: o astfel de inițiativă a fost lansată de Consiliul Local al Sectorului 6 și Economedia a scris despre ea AICI. Mai precis, Consiliul Local al Sectorului 6 pregătește o hotărâre prin care vrea să oblige dezvoltatorii să vândă la pachet apartamentele noi cu locurile de parcare pe care dezvoltatorii sunt obligați să le construiască odată cu blocurile. Practic, în Sectorul 6, ai, nu ai mașină, dacă vei cumpăra un apartament nou, va trebui să cumperi și loc de parcare, care costă de la 10.000 de euro în sus.

„(3) În Autorizația de Construire va fi menționată obligația investitorului/dezvoltatorului de a înstrăina o unitate locativă împreună cu locul/locurile de parcare aferent/aferente și în mod corelativ de a proceda la intabularea dreptului de proprietate al locuinței individuale numai împreună cu locul de parcare aferent”, se arată în propunerea de hotărâre a Consiliului Local Sector 6.

Practic, viitoarea hotărâre va schimba HCGMB 66/2006, care prevedea că se va asigura minimum un loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafața construită desfășurată de maximum 100 mp și minimum două locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafața construită desfășurată mai mare de 100 mp, plus suplimentarea cu maximum 20% a totalului locurilor de parcare/garare stabilite pe care să le poată folosi vizitatorii.

Este neclar încă dacă o primărie de sector poate modifica o hotărâre de Consiliul General al Primăriei Capitalei.

Contactat de Economedia.ro în multiple rânduri, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a răspuns la solicitări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: