BREAKING Romgaz aprobă marți noul contract cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră / Cale liberă pentru legea offshore

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Consiliul de Administrație al Romgaz va aproba, marți, în consiliul de administrație, noul contract cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, după ce tranzacția a fost blocată de apariția unor taxe. Acum, compania americană va prelua aceste taxe, ceea ce va debloca achiziția de către Romgaz a participației de la Exxon în proiectul Neptun Deep de extracție a gazelor din mare, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, la Prima TV. El a spus că astfel va fi deblocată și legea offshore, care va fi aprobată în această sesiune parlamentară.

UPDATE

Consiliul va propune Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor revocarea deciziilor AGEA din decembrie 202 privind achiziţionarea acţiunilor deţinute de Exxon în Neptun Deep deoarece nu au produs efecte şi avizarea încheierii contractulului de vânzare – cumpărare în forma prezentată CA şi care va fi pusă la dispoziţia acţionarilor la data convocării AGEA, conform unui raport remis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti, citat de Agerpres.

Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul II anul curent.

Știrea inițială

„La sfârșitul anului trecut trebuia semnat contractul dintre Romgaz și ExxonMobil. Au apărut niște probleme legate de niște taxe pe care ar fi trebuit să le plătească Romgaz. S-au continuat negocierile cu ExxonMobil, care au fost de bună credință și s-a finalizat și această negociere. Și dacă aceste taxe se vor plăti, le va prelua compania americană. Mâine (astăzi, n.r.) în consiliul de administrație al Romgaz se aprobă aceste modificări la contractul de achiziție și urmează… Romgaz va cumpăra această parte de 50% din Neptun Deep”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Ministerul Energiei este acționar majoritar la Romgaz.

În paralel va merge și legea offshore, potrivit lui Virgil Popescu.

„Am avut o discuție săptămâna trecută în coaliție. Suntem convinși că în perioada următoare veți vedea în Parlament și legea offshore. Noi ne-am asumat că în această sesiune parlamentară scoatem legea offshore. Scoaterea gazelor din Marea Neagră a început deja. Cei de la Black Sea Oil and Gas au început. Vom avea în acest an primele gazE. Vom avea 1 miliard de metri cubi în plus de gaze în sistemul național de transport, anul acesta”, a spus ministrul.

În ceea ce privește zăcământul Neptun Deep, mai devreme de 2026 el nu va putea fi operaționalizat, spune ministrul.

În ceea ce privește distribuția profiturilor din exploatarea gazelor între stat și investitorii privați, ministrul Virgil Popescu a declarat: „Eu sunt de acord cu declarația președintelui PNL Florin Cîțu, cu 60% pentru statul român și 40% pentru investitori străini”.

Context. Economedia a anunțat în exclusivitate că tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Fiind declarațiile lui Virgil Popescu, să mai așteptăm și cu semnarea și cu Legea.

  2. Si vom constata dupa semnarea contractului de cumparare-vanzare ROMGAZ – EXXONMOBIL ca “Proiectul Legii OffShore NU ESTE INTOCMIT !!! Deci alte balbaieli si mari intarzieri – spre bucuria Kremlinului si a “gazarilor rusi” !!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.