O aplicație on line dedicată refugiaților din Ucraina prin care sunt prezentate coridoarele verzi, de tranzit prin România este disponibilă de astăzi, informațiile despre transportul feroviar, rutier și aerian fiind prezentate în limbile ucraineană, engleză și română, a anunțat duminică, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Harta on line poate fi accesată la următorul link.
Sunt 16 coridoare rutiere, 7 feroviare, 600 de benzinării, 1750 de parcări, spații de servicii aferente fiecărei parcări – 50, stații de cale ferată 250, și conexiunile apropiate punctelor vamale de interes în acest moment – 13 coridoare. Aplicația a fost dezvoltată de Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) din Compania de Drumuri în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) : ,,De astăzi punem la dispoziția celor interesați o aplicație prin care sunt prezentate coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul României, pentru persoanele refugiate din Ucraina. Datele sunt furnizate în limba română, engleză și ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier și aerian. Prin această aplicație persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute. Aplicația a fost dezvoltată de CESTRIN, unitatea aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, în colaborare cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și Inspectoratul General al Poliției.”
Harta cuprinde puncte de trecere a frontierei, aeroporturi, benzinării, spații de servicii autostrăzi, stații căi ferate, conexiuni aeroport coridoarele pentru legăturile cu Ungaria, Serbia și Bulgaria.
Pentru refugiații din Ucraina, Ministerul Transporturilor asigură călătorii gratuite cu trenurile CFR Călători și ale operatorilor privați, trecerea Dunării este gratuită cu BAC-ul la Vama Isaccea, iar în cazuri excepționale și cu zboruri charter.