Omul de afaceri rus Roman Abramovici a anunțat că va vinde clubul de fotbal Chelsea, la 19 ani după ce l-a cumpărat și a pus echipa. În anunțul despre vânzare rusul a promis că va dona bani din vânzare pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina.
Pe fondul cererilor tot mai mari ca Abramovici să fie lovit de sancțiuni după invazia rusă a Ucraineri, magnatul a declarat că vânzarea este în interesul campionilor europeni la fotbal.
„În situația actuală, am luat decizia de a vinde clubul, deoarece consider că acest lucru este în interesul clubului, al fanilor, al angajaților, precum și al sponsorilor și partenerilor clubului”, a spus el, citat de Reuters.
Abramovici a spus că nu va cererambursarea împrumuturilor pe care le-a făcut clubului din Premier League, de 1,5 miliarde de lire sterline, iar vânzarea nu va fi accelerată.
El le-a transmis asistenților săi să înființeze o fundație caritabilă care să primească toate veniturile nete din vânzare.
„Fundația va fi în beneficiul tuturor victimelor războiului din Ucraina”, a spus Abramovici într-un comunicat.
Magnatul elvețian Hansjoerg Wyss a declarat unui ziar că se gândește să cumpere Chelsea de la Abramovici, care în weekend a spus că se retrage de la conducerea clubului, dar nu a menționat niciun plan de a-i schimba proprietarul.
“Abramovici încearcă în prezent să-și vândă toate vilele din Anglia. De asemenea, vrea să scape rapid de Chelsea acum. Eu, împreună cu alte trei persoane, am primit marți o ofertă de a cumpăra Chelsea de la Abramovici”, a scris Blick, care l-a citat pe Wyss.
Abramovici a cumpărat clubul londonez în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline, iar investiția sa a contribuit la cea mai de succes epocă din istoria echipei, care a câștigat cinci titluri Premier League, cinci FA Cup și Liga Campionilor de două ori.
Omul de afaceri de 55 de ani, care are cetățenie israeliană și portugheză, a devenit unul dintre cei mai puternici magnați ai Rusiei, câștigând averi fabuloase după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991. Forbes i-a stabilit averea netă la 13,3 miliarde de dolari.
După ce Rusia a invedat Ucraina, Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a 12 membri ai elitei ruse și bieloruse, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin, și a cel puțin 12 bănci și companii.
Liderul laburist al opoziției britanice, Keir Starmer, l-a întrebat miercuri pe premierul Boris Johnson de ce nu au existat sancțiuni împotriva proprietarului Chelsea. Johnson, vorbind în parlament, a spus că nu poate intra în detalii despre cazuri specifice.
Dar secretarul de Externe Liz Truss a avertizat că a întocmit o „listă de succes” a oligarhilor ruși și a spus că guvernul le va impune noi sancțiuni la fiecare câteva săptămâni.
Financial Times a scris că guvernul face, de asemenea, planuri pentru a sechestra proprietățile deținute de oligarhii ruși, iar David Davis, un parlamentar veteran din Partidul Conservator de guvernământ al lui Johnson, a spus că vânzarea ar trebui să fie blocată până când Abramovici va putea dovedi sursa averii sale.
„Ar trebui să facem totul pentru a-l împiedica să-și vândă activele din Marea Britanie”, a scris Davis pe Twitter.
Abramovici a spus că decizia de a vinde a fost incredibil de dificilă. „Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima dată pentru a vă lua rămas bun de la voi toți în persoană”, a spus el.
Abramovici a întors spatele vieții din Londra în 2018, când guvernul britanic a amânat reînnoirea vizei în urma tentativei de asasinare a unui fost agent dublu rus în Anglia, pe care a pus-o pe seama Moscovei.