Ce companii grecești sunt afectate de invazia Rusiei în Ucraina

Ucraina, trupe, militari Sursa foto Pixabay

Majoritatea tranzacțiilor comerciale ale Greciei cu Ucraina și Rusia au fost înghețate, iar viitorul este extrem de incert. Dincolo de acțiunile de război care afectează transportul de mărfuri dinspre și către Grecia, excluderea băncilor rusești din sistemul SWIFT creează noi probleme pentru companiile grecești cu activități de export, comerciale și/sau de producție în Rusia, transmite ΜΟΝΕY REVIEW, citată de Rador.

Compania Frigoglass, care dispune de o fabrică pentru producerea de frigidere profesionale în Rusia, se confruntă deja cu restricții în lanțul de aprovizionare legate de transportul de produse și importul de materii prime. Fabrica respectivă reprezintă principala unitate de producție la categoria congelare profesională în Europa, după ce un incendiu a distrus fabrica Frigoglass de la Timișoara din România.

Piața rusă și cea ucraineană reprezintă 14,5% și, respectiv, 2,4% din vânzările grupului, conform datelor neauditate pentru 2021. Filiala din Rusia a Frigoglass, Frigoglass Eurasia LLC, a avut și exporturi semnificative (produse finite și semifinite) către alte țări și către filialele grupului în 2021. Filiala din Rusia reprezintă 20% din activele Grupului Frigoglass pentru 2021. Grupul din Rusia se poate confrunta și cu probleme din cauza sancțiunilor asupra sistemului bancar.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Conducerea filialei Grupului Sarantis din Ucraina examinează scenarii alternative pentru aprovizionarea piețelor din Georgia, Azerbaidjan și a țărilor din jurul Ucrainei, unde merg 50% din vânzările Ergopack, filiala Grupului Sarantis din Ucraina. Fabrica Ergopack din Kaniv, în centrul Ucrainei, a fost închisă de la invazia rusă și nu se știe dacă și când se va redeschide. Potrivit informațiilor, se examinează ca nevoile de produse de uz casnic ale țărilor către care este destinată producția Ergopack, în afară de Ucraina, să fie acoperite de alte filiale ale grupului, precum cele din România și Polonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În stare de alertă sunt și companiile grecești din domeniul morăritului, deoarece transporturile de cereale care ar fi urmat să vină din Rusia și Ucraina nu vor mai sosi. Sunt căutați furnizori alternativi mai ales în Bulgaria, Polonia, România și Ungaria, deoarece cerealele din țările vest-europene, precum Franța și Germania, sunt cu 40 până la 50 de euro mai scumpe per tonă.

Încă și mai dificilă este găsirea unor furnizori alternativi pentru companiile care ambalează ulei de floarea soarelui, întrucât Grecia importă cantități foarte mari din Ucraina, dar și companiile care activează în producția de hrană pentru animale. În același timp, companiile grecești, în principal din sectorul alimentar, atât de produse ambalate, cât și de fructe și legumele proaspete, se confruntă cu posibilitatea de a pierde piața ucraineană, deloc neînsemnată, și, bineînțeles, marea piață rusă.

Conform celor mai recente date disponibile de la Eurostat, prelucrate de Institutul de Cercetare și Studii al Asociației Exportatorilor din Nordul Greciei (IEES – SEVE), valoarea exporturilor grecești către Ucraina în 2021 s-a ridicat la 338,60 milioane euro, iar către Rusia la 206,61 milioane euro. Valoarea importurilor din Ucraina s-a ridicat la 198,36 milioane de euro în 2021, iar din Rusia la 4,3 miliarde de euro.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu