FOTO Compania de Drumuri pune parapet demontabil la fiecare 5 kilometri pe Autostrada Soarelui, cu un cost de 144 milioane lei

autostrada soarelui Sursa foto: CNAIR

Patru proiecte pilot de siguranţă rutieră cu o valoare de aproximativ 200 de milioane de lei urmează să fie implementate pe A2 Autostrada Soarelui şi pe A4 Ovidiu – Agigea (centura de mare viteză a municipiului Constanţa).

Investiţia se va face cu fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi trebuie aprobată prin Hotărâre de Guvern, proiectul fiind deja publicat de Ministerul Transporturilor.

Cea mai importantă componentă a acestui ansamblu de măsuri pentru creşterea siguranţei rutiere este montarea de parapet special, demontabil, la fiecare 5 kilometri şi porţi de siguranţă pentru ca răspunsul echipajelor de urgenţă (SMURD, Poliţie, Pompieri) să fie cât mai rapid. Costul sistemului median de protecţie demontabil este de 144 milioane de lei (n.r., 75 % din costul total al celor 4 proiecte).

Următoarele investiţii de siguranţă rutieră sunt:

– Achiziționarea de utilaje pentru protejarea lucrătorilor care efectuează intervenții de urgență la infrastructura autostrăzii, tip „Truck mounted attenuator” (6 milioane lei).

– Achiziție de sisteme cu mesaje variabile (VMS) mobile pentru furnizare informații/avertizări în perioadele de vârf de trafic în special în sezonul estival și semnalizarea locului unui accident (900 mii lei).

– Completarea semnalizării rutiere verticală și orizontală și implementarea semnalizării rutiere verticală și orizontală pentru ceață, respectiv pentru păstrarea distanței de siguranță între vehicule (18 milioane lei).

Deficienţele principale pe Autostrada Soarelui sunt: lipsa gardului de protecţie, a parapetelor pe zona mediană, a iluminatului pasajelor dar şi a elementelor pentru protecţia drumarilor care fac lucrări iar nerealizarea măsurilor propuse ar duce la „sporirea riscului rutier și creşterea numărului și gravității accidentelor de circulație soldate cu victime; menţinerea unui trafic rutier necorespunzător din punct de vedere al siguranței și fluenței circulaţiei, mai ales apariţia ambuteiajelor majore în condiții de trafic intens”, arată Compania de Drumuri.

Conform Raportului Road Safety Coutry Overview – România publicat pe site-ul oficial al UE şi citat de CNAIR, costul unei vieţi pierdute într-un  accident rutier este de 1.048.000 euro, în timp ce pentru o persoană rănită grav este de 136.200 mii euro.

Autostrăzile A2 și A4 sunt căi de comunicație de importanță strategică și economică, cu mențiunea specială că în perioada sezonului estival înregistrează valori superioare de trafic fiind principalele artere de acces către litoralul românesc, notează CNAIR în nota de fundamentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: