Giganți americani din agricultură își închid unitățile din Ucraina, după atacul Rusiei

agricultura, teren agricol, combina, tractor Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Companiile agricole americane care operează în Ucraina închid birouri și facilități de acolo ca răspuns la atacul Rusiei, ceea ce crește îngrijorările cu privire la grâu și alte resurse agricole provenite din Ucraina.

Comerciantul american de mărfuri agricole Archer-Daniels-Midland (ADM) a anunțat joi că și-a închis unitățile din Ucraina, inclusiv o fabrică de zdrobire de semințe oleaginoase și un terminal de export de cereale, după ce țara a fost invadată de Rusia.

Compania susține că a suspendat operațiunile în Ucraina, urmând „protocoale de securitate și orientări guvernamentale”.

ADM are peste 630 de angajați în Ucraina, iar compania a declarat că monitorizează activ situația din țară.

Compania operează o fabrică de zdrobire a semințelor oleaginoase în Chornomorsk, un terminal de cereale în portul Odesa, cinci silozuri interioare și unul fluvial silozuri și are un birou comercial în Kiev.

„ADM va folosi întregul nostru lanț global și integrat de aprovizionare pentru a sprijini nevoile clienților din întreaga lume, pe măsură ce trecem prin această situație dificilă”, au transmis reprezentanții.

Gigantul agricol Bunge Ltd. a închis birourile companiei și și-a suspendat temporar operațiunile la unitățile de procesare din două orașe din Ucraina, a anunțat joi compania. Bunge are peste o mie de muncitori în Ucraina, care operează două unități de procesare, precum și elevatoare de cereale și un terminal de export de cereale în diferite părți ale țării.

CHS Inc., o cooperativă agricolă și important exportator de cereale și vânzător cu amănuntul de semințe și substanțe chimice, a declarat că și-a redus activitatea de export în Ucraina în ultimele câteva săptămâni. Compania are 46 de angajați în regiune, dar nu deține operațiuni portuare în țară.

Reamintim că prețul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, stârnind îngrijorări cu privire la inflația la nivel mondial, în contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei pune în pericol o sursă vitală de aprovizionare la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Rusia și Ucraina, numite cândva „coșul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul din lume și jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb în țări din întreaga lume.

Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: