Îngrijorări în portul Rotterdam din cauza efectelor invaziei ruse în Ucraina

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Portului Rotterdam, cel mai mare din Europa, şi-a exprimat joi “preocuparea”, faţă de “semnificativele complicaţii” pe care invazia rusă în Ucraina le-ar putea avea asupra fluxurilor comerciale şi de pe piaţa de energie care ajung în port din Rusia, pentru utilizare ulterioară în Europa, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

“Acest război poate avea complicaţii semnificative pentru noi”, a semnalat directorul executiv al Autorităţii Portuare, Allard Castelein, cu ocazia prezentării rezultatelor anuale ale portului, făcând referire la un eventual boicot european asupra produselor din Rusia.

Portul Rotterdam manipulează, anual, în jur de 62 de milioane de tone de mărfuri relaţionate cu Rusia, ceea ce echivalează cu circa 15% din total, anual, şi au o valoare pentru port de aproximativ 30 miliarde euro, potrivit agenţiei olandeze ANP.

Aceste mărfuri sunt în principal cărbune, ţiţei şi gaze naturale, dar şi containere care au legătură cu Moscova, în timp ce Rusia exportă oţel, cupru, nichel şi aluminiu în alte părţi ale lumii prin intermediul portului din Rotterdam, care la rândul său are ca porturi partenere mai importante pe cele din Sankt Petersburg şi Murmansk.

Multe materii prime, precum nichelul şi cuprul, provin din Rusia şi se utilizează în procese industriale. Deşi unele resurse “pot fi înlocuite”, altele sunt mai dificil de obţinut, a subliniat directorul Autorităţii Portuare.

Castelein a avertizat că, în cazul unei crize acutizate cu Moscova, care să presupună o paralizare a furnizărilor de gaze în Europa, ca răspuns la sancţiunile contra Rusiei, Rotterdam va fi afectat în rolul său de important port energetic şi fabricile din zona sa pot fi chiar închise din cauza lipsei de gaze.

“Într-o situaţie de conflict, energia este întotdeauna foarte importantă”, a punctat el, dar a reamintit că există suficiente gaze naturale lichefiate în alte părţi ale lumii pentru a compensa o întrerupere a furnizării de gaze ruse în Europa şi infrastructura din Rotterdam nu este suficientă pentru a putea să le proceseze în totalitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: