UE impune sancțiuni mai dure împotriva Rusiei: controale la export, active rusești înghețate și limite la depozite bancare

Ursula von der Leyen Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

Liderii Uniunii Europene au convenit joi să impună noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, alăturându-se Statelor Unite și Marii Britanii în încercarea de a-l pedepsi pe președintele Vladimir Putin și pe aliații săi pentru că au declanșat un atac la scară largă asupra Ucrainei, scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, blocul s-a abținut și a fost divizat în a lua cele mai dure măsuri solicitate de Ucraina.

„Consiliul European s-a pus de acord astăzi asupra măsurilor restrictive suplimentare care vor aduce Rusiei consecințe masive și grave pentru acțiunile sale”, se arată într-o declarație a celor 27 de lideri naționali ai UE care se reunesc în prezent la Bruxelles.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

UE va îngheța activele rusești din blocul european și va opri accesul băncilor rusești pe piețele financiare europene, măsuri pe care șeful UE pentru politică externă Josep Borrell le-a descris drept „cel mai dur pachet de sancțiuni pe care l-am implementat vreodată”.

UE ar urma să impună limite la depozitele bancare și să interzică rușilor să investească în titluri de valoare UE.

„Aceste sancțiuni vor suprima creșterea economică a Rusiei; vor crește costurile îndatorării; vor crește inflația; vor intensifica ieșirile de capital; Rusia își va eroda treptat baza industrială”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi.

Două bănci rusești suplimentare – Alfa Bank și Bank Otkritie – ar fi adăugate pe lista instituțiilor financiare cărora le este interzis să se împrumute sau să cumpere titluri de valoare. UE va interzice listarea noilor acțiuni ale întreprinderilor de stat rusești la bursele UE și ar pune pe lista neagră mai multe companii de stat din industria de construcții navale și de transport maritim.

Sancțiunile vor viza și sectoarele energetice și de transporturi ale Rusiei, printre altele.

Pentru una dintre cele mai dure sancțiuni din pachet, UE a lucrat în paralel cu SUA pentru a introduce controale la export ale bunurilor cu dublă utilizare și de înaltă tehnologie, cu un accent special pe electronice, computere, telecomunicații și securitatea informațiilor, senzori și lasere și aplicații marine.

„Măsurile noastre vor slăbi poziția tehnologică a Rusiei în domenii cheie, din care elita de fapt își face cei mai mulți bani”, spune von der Leyen. „Și acestea variază de la componente de înaltă tehnologie la software de ultimă generație. Acest lucru va degrada serios economia Rusiei în toate domeniile în viitor”, spune ea.

Propunerea include, de asemenea, o interdicție a exportului de aeronave, piese de aeronave și echipamente aferente, precum și o interdicție a vânzării de echipamente și tehnologie necesare pentru a actualiza rafinăriile rusești de petrol la standardele moderne de mediu.

Cea mai nouă rundă de sancțiuni va include, de asemenea, includerea pe lista neagră a mai multor indivizi ruși din cauza invaziei ucrainene. Proiectul de sancțiuni ar viza unele bănci și ar extinde sancțiunile asupra persoanelor, va viza oligarhii ruși bogați și ar înăspri regulile de viză pentru diplomați, făcând mai eficiente înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie.

Detaliile mai trebuie să fie finalizate și aprobate oficial într-o întâlnire programată pentru vineri.

Există diferențe de păreri în cadrul UE cu privire la cât de departe trebuie să meargă sancțiunile, țările care s-ar confrunta cu cele mai mari consecințe economice fiind dornice să păstreze pașii mai severi pentru mai târziu.

„Sperăm că vom face pași importanți mâine în ceea ce privește modul în care aceste sancțiuni vor arăta în mod specific. Pentru Țările de Jos, SWIFT face parte din discuție”, a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

Un diplomat al UE a declarat că blocul european, la fel ca Statele Unite, nu va lua măsuri pentru a deconecta Rusia de sistemul global de plăți interbancare SWIFT.

Un alt diplomat a spus că Italia, Germania și Cipru se numără printre țările care preferă o abordare pas cu pas, în timp ce statele central-europene și baltice – cele mai apropiate de Rusia – au dorit o poziție mai dură.

UE a aprobat deja o primă rundă de sancțiuni miercuri, inclusiv includerea pe lista neagră a politicienilor ruși și stoparea comerțului dintre UE și două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independență a recunoscut-o Moscova.

UE va pregăti, de asemenea, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Belarusului, folosit de unii dintre invadatorii ruși pentru a intra în Ucraina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: