Financial Times: Miliardarul indian Sanjeev Gupta a folosit banca din România pentru a procesa tranzacții pentru grupul său cercetat penal pentru presupusă spălare de bani

Sanjeev Gupta Liberty Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Magnatul indian Sanjeev Gupta a apelat la o „bancă obscură” pe care o deține în România pentru a procesa tranzacții pentru grupul pe care îl deține, deși acesta este vizat de o serie de anchete penale în urma prăbușirii principalului său creditor Greensill Capital, scrie Financial Times. UPDATE BRCI a transmis către Economedia un punct de vedere pe care îl publicăm la finalul articolului.

Miliardarul Sanjeev Gupta deține grupul GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic român Liberty Galați, fostul Sidex. Totodată, Gupta deține Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), pe care a preluat-o în 2020 de la constructorul băcăuan Dorinel Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”.

Gupta mai controlează și Wyelands Bank, o bancă britanică de retail înființată în 2017. Săptămâna trecută, Wyelands a anunțat că nu are „un viitor viabil” și este pregătită pentru amenzi potențial paralizante de la mai multe autorități financiare de reglementare.

Financial Times scrie, citând documente și persoane familiare cu situația, că banca românească BRCI a procesat în ultimul an o serie de plăți pentru companiile din Alianța GFG a lui Gupta.

Documentele arată că afacerea lui Gupta a folosit anul trecut un cont bancar la BRCI pentru o tranzacție litigioasă cu certificate verzi, care a avut loc la o lună după ce prăbușirea Greensill a declanșat o criză de lichiditate la GFG.

Atunci, divizia siderurgică din Cehia a GFG Alliance, Liberty Ostrava, a vândut certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în valoare de peste 40 milioane euro combinatului din România, Liberty Galați, fostul Sidex. Mișcarea a provocat proteste din partea politicienilor cehi, care au cerut anchetarea tranzacției. Cehii doreau să vândă certificatele și să folosească banii pentru investiții în tehnologizarea combinatului local.

Un oficial al BRCI – Murali Subramanian, care supraveghează filiala bancară din Dubai a lui Gupta și face parte din consiliul BRCI – a explicat pentru Financial Times că banca oferă „servicii non-credit” companiilor din cadrul Alianței GFG. Cu toate acestea, el a spus că companiile membre GFG reprezintă doar o „mică parte” din baza de clienți a băncii.

Băncile trebuie să respecte reguli stricte împotriva spălării banilor. Însă afacerile miliardarului indian Gupta sunt cercetate penal pentru presupusă spălare de bani atât în ​​Marea Britanie, cât și în Franța.

Persoane familiare cu situația au spus pentru Financial Times că grupul lui Gupta a apelat la BRCI pentru a procesa anumite plăți, având în vedere un control sporit din partea altor instituții financiare.

Oficialul BRCI a contestat însă acest lucru, insistând că BRCI are „funcții anti-spălare a banilor și de conformitate foarte puternice”.

„BRCI nu ar fi obligată să efectueze [tranzacții]. Nu ar fi datoare în fața GFG să facă lucruri”, a spus el.

BRCI a spus că este o „instituție bancară complet independentă, cu un consiliu de administrație complet independent”.

„BRCI este guvernată de cadrul de reglementare supravegheat de Banca Națională a României (BNR) și funcționează în conformitate cu regulile și decretele acesteia, precum și cu cele ale dreptului comercial român”, a adăugat banca.

GFG a transmis că BRCI este „una dintre numeroasele bănci românești care se ocupă de colectarea și remiterea fondurilor pentru tranzacții în numele Liberty Galați”.

Gupta este cunoscut pentru că a împrumutat miliarde de la Greensill pentru a cumpăra afaceri cu oțel în întreaga lume. Anul trecut, însă, Greensill Capital a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse. Situația a ridicat semne de întrebare cu privire la funcționarea grupului GFG Alliance.

Magnatul indian a vrut, de asemenea, să-și înființeze propriul imperiu al serviciilor financiare, de la bănci la asigurări. Wyelands Bank a strâns 700 de milioane de lire sterline de la clienți, la momentul apogeului său, dar a fost forțată să returneze depozite anul trecut, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la poziția sa financiară.

Baronul oțelului a preluat BRCI din România în februarie 2020, la câteva zile după ce Financial Times a dezvăluit că Wyelands a canalizat bani în imperiul mai larg al afacerilor lui Gupta prin entități pe care angajații săi le-au numit adesea „Prietenii lui Sanjeev”.

BRCI pare să fi furnizat anterior finanțare legată de GFG. Documentele văzute de Financial Times arată că banca avea facilități de credit restante legate de tranzacțiile cu mărfuri ale Liberty, în perioada în care Greensill s-a prăbușit.

Oficialul BRCI a declarat pentru Financial Times că banca din România a acordat doar împrumuturi mici legate de GFG Alliance, în limita reglementată.

Financial Times a scris anul trecut că Liberty Commodities a lui Gupta a atras finanțare de la Greensill folosind facturi suspecte care păreau să prezinte semne de fraudă.

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a deschis săptămâna trecută o investigație în acest sens.

BRCI a spus că „oferă factoring limitat unui număr foarte mic de clienți români ai Liberty Galați”. Banca a adăugat că este „bine capitalizată” și că majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro constau din „active lichide de înaltă calitate”.

GFG a spus: „BRCI nu oferă finanțare niciunei companii GFG Alliance și nu are împrumuturi restante sau acorduri de creditare cu nicio companie GFG Alliance”.

Punct de vedere BRCI:

BRCI SA ar dori să confirme că este o instituție bancară complet independentă, cu un Directorat total independent și cu multa experiență in domeniul financiar-bancar.  

BRCI este guvernată de cadrul legislativ si de reglementare in domeniul supravegherii prudentiale al Bancii Naționale a României (BNR) și funcționează în conformitate cu normele și regulamentele acesteia, precum și cu cele ale legislației  Romaniei si Uniunii Europene 

La BRCI initierea si derularea relatiilor de afaceri sunt evaluate în acest cadru, banca avand un departament solid de combatere a spălării banilor și de conformitate, care a avut o activitate eficienta de-a lungul timpului. Această funcție este supervizată de membrii Directoratului băncii, fiecare dintre aceștia având peste 20 de ani de experiență bancară, și de un Manager al Departamentului  Conformitate care are peste 15 ani de experiență în domeniul conformității bancare/AML. 

BRCI are un capital solid, majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro fiind plasate în active lichide de înaltă calitate. Cu un portofoliu total de credite de 14,3 milioane de euro, ratele sale de performanță se situează la niveluri semnificativ mai bune decât media băncilor din România: 

  • Solvabilitatea BRCI la sfârșitul anului 2021 era de 91%, față de media sistemului bancar românesc de sub 25%;  
  • lichiditatea BRCI (LCR) la sfârșitul aceleiași perioade era de peste 450%, față de o medie bancară de aproximativ 250%, 
  • Ponderea creditelor în raport cu activele totale ale băncii era de 16%, față de o medie bancară de peste 50%. 

BRCI nu oferă facilități de credit niciunei companii din cadrul GFG Alliance. Oferă însă factoring limitat, fără recurs, pentru un număr foarte mic de clienți români ai LIBERTY Galați, una dintre cele mai mari companii din țară. 

BRCI va continua să urmeze aceeași abordare prudentă, prin investiții în sisteme IT moderne și eficiente și va continua să ofere clienților săi servicii bancare eficiente și competitive. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: