Guvernul a aprobat sprijinul pentru primăriile care nu pot plăti gaze necesare încălzirii centralizate

calorifer radiator Pexels sursa foto: Pexels

Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență, cu inițiator Ministerul Dezvoltării, care prevede alocarea de sume suplimentare primăriilor care nu fac față scumpirilor la gazele necesare pentru încălzirea populației, potrivit unui anunț al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Noul proiect de act normativ vine în completarea OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Inițiativa stabilește viramente suplimentare de la buget în cuantum de maxim 170 de milioane lei, pentru ianuarie și februarie, acelor autorități locale care justifică temeinic că nu mai dispun deloc de bani pentru asigurarea termiei și riscă să lase populația în frig.

„Pe mecanismul actual am plătit pentru 16 UAT-uri din 61 milioane lei pentru compensarea celor 50% din diferența de preș si săptămâna aceasta preconizăm sa plătim 29 milioane lei pe ianuarie și februarie să acordam sume în plus pentru a depăsi aceste dificultăți”, declarat Cseke Attila, într-o conferință de presă.

Acesta spune că Ministerul va analiza în fiecare lună bugetul aflat la dispoziție de 400 mil lei din care această nouă măsură este preconizată la 170 milioane euro.

Astfel, pentru luna ianuarie pentru Municipiul Arad se va compensa o sumă de 50%, 6,19 milioane lei, pe lângă alocarea a încă 12,38 milioane lei, dublu sumei.

„Prin excepție […] se poate aproba, pe bază de cerere temeinic justificată, alocarea unor sume bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, care la 31 decembrie 2021 nu au înregistrat excedent bugetar, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”, potrivit OUG-ului în cauză.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației realizează lunar analiza sumelor alocate și estimează necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse. Sumele prevăzute cu titlu de subvenție se virează bugetelor locale în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative. Sumele alocate nu pot depăși dublul subvenției.

Mai multe orașe din țară au rămas fără bani pentru plata gazelor necesare asigurării apei calde și căldurii pentru populație, în urma scumpirilor galopante. Ultimul dintre acestea este Giurgiu, care a anunțat, prin vocea primarului, că nu mai poate asigura încălzirea orașului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: