Din Sri Lanka în bucătăria unui restaurant din Brașov. Tot mai mulți muncitori străini vin la poalele Tâmpei

asian-builder-china-33266 china muncitori Sursa: Pixabay

Criza forței de muncă în unele domenii de activitate, precum Horeca și Construcții, i-a făcut pe angajatorii români să se orienteze către personal adus de la mare depărtare de România. Pakistan, Sri Lanka și Nepal sunt doar câteva dintre statele în care sunt căutați muncitori, calificați sau nu, scrie Rador.

Multe dintre hotelurile, restaurantele și șantierele din Brașov și-au completat deja personalul cu cetățeni străini și sunt în așteptarea altor muncitori.

„Problema aceasta este una veche, pentru că se întâmplă de foarte mulți ani, cu forța de muncă. Angajații se schimbă de la o zi la alta. Noi am început să căutăm soluții încă de acum trei ani, dinainte de pandemie. Am început cu cetățeni din Republica Moldova, apoi cu venezueleni, iar acum am ajuns la cei din Sri Lanka. Știu că se discută despre anumite măsuri pentru înlesnirea aducerii lor în România… Noi ne-am descurcat deja cu legislația actuală și am reușit să aducem. Avem deja 17 lucrători din Sri Lanka și urmează să mai aducem șase, șapte”, ne-a spus managerul unui local din Centrul Istoric al Brașovului, Eric Kovacs.

Menuka, din Sri Lanka, este unul dintre cetățenii străini care lucrează în Brașov de câteva luni. Este de meserie bucătar, astfel că a fost angajat potrivit calificării sale. Cum s-a acomodat la noul loc de muncă ne-a spus chiar el.

„Am 24 de ani și sunt bucătar. Gătesc și aici, în restaurant, și îmi place ceea ce fac. Am și un șef înțelegător. De asemenea, îmi place locul în care mă aflu. Brașov este un oraș frumos, cu oameni prietenoși. La început, imediat după ce am venit din Sri Lanka, eram puțin confuz, pentru că nu știam nimic despre România. Acasă, am patru frați. Îi ajut și pe ei cu ce câștig aici. Imediat cum primesc salariul, le trimit bani și lor”, ne-a mărturisit Menuka.

Dacă ar avea de ales, angajatorii români ar prefera conaționali, deoarece investiția este mai mare într-un contract pentru un muncitor adus din străinătate. Din nou, Eric Kovacs: „Nu am făcut această alegere pentru că ar fi mai ieftini. Nu sunt deloc mai ieftini. Este o muncă (în restaurante – n.r.) pe care românii nu mai vor să o facă, iar noi avem nevoie de predictibilitate. Eu știu că omul adus din străinătate, de bine, de rău, stă 2 ani aici (pe contract – n.r.) (…) Câștigă la fel ca un român. În primul rând, ceea ce e cel mai important pentru ei, nu au costuri când vin aici. Biletul de avion, taxele, toate sunt suportate de către noi, angajatorii. Acest lucru, pentru ei, este un avantaj, pentru că pot veni din țările respective fără să facă un efort financiar. Le oferim un salariu mediu pe economie, cazare și masă”, a adăugat Eric Kovacs.

În acest context, operatorii din turism solicită modificarea legislației fiscale în așa fel încât să poată fi deduse cheltuielile cu forța de muncă adusă din străinătate. Totodată, aceștia fac apel și către serviciile consulare pentru a grăbi procesul de acordare a vizelor pentru muncitorii cu care au fost încheiate contracte, deoarece la acest moment durează cel puțin două luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: